NE SUDITE, DA VAM SE NE SUDI: Patrijarh Porfirije na obeležavanju godišnjice NATO agresije

Novosti online 24. 03. 2021. u 20:38

PATRIJARH Porfirije je pozdravio sve okupljene, rekavši da je pre nego što je došao otvorio Novi zavet, gde je odmah video stihove kojima se moramo voditi.

Foto: Printscreen

- Ne sudite, da vam se ne sudi. I ja sam došao ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina. Skupili smo se da bismo se zajedno, saborno, setili nesrećnih dana pre 22 godine. Pre svih da se setimo i da se sećamo nevinih žrtava. A naše žrtve su nevine zato što se naš narod branio od agresije - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je podsetio na div-junake, vojnike i policajce, heroje sa Košara i nebeske vitezove, koji su dali živote na braniku otadžbine.

- I mi moramo da se molimo njima, zato što ih je Bog upisao u knjigu večnosti. Večeras želim da istaknem da se u tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su branili mostove, nego i kod drugih koji su se sklanjali od bombi, tada projavila jedna suštinska osobina našeg etosa, dragoceni deo našeg identiteta, a to je međusobna solidarnost i hrišćanska ljubav za bližnje - istakao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da se ta solidarnost pokazala i sada tokom epidemije, gde su naši vitezovi postali lekari i medicinske sestre, radnice u prodavnicama i mnogi drugi.

- Šta nas je održalo tada, i šta nas održava danas? Održao nas je hrišćanski način života, kojem nas je naučio Sveti Sava - rekao je poglavar SPC.

Pogledajte više