FILOLOŠKI FAKULTET SE OGLASIO O INICIJATIVI RAGMI MUSTAFE: "Nema uslova za albanologiju u Bujanovcu"

Lj.Begenišić

15. 03. 2021. u 22:39

FILOLOŠKI fakultet je sada u procesu akreditacije, pa ne bi bilo odgovorno u ovom trenutku razmatrati isturena odelenja, dok se ne utvrdi da li fakultet ima dovoljno kapaciteta da pokrije programe u okviru samog fakulteta.

Foto: N. Skenderija

Ovo je odgovor dekanke Filološkog fakulteta prof. dr Ive Draškić Vićanović na informaciju koju je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa objavio na društvenim mrežama - da će Beogradski univerzitet razmotriti inicijativu da se u Bujanovcu otvori odeljenje Katedre za albanologiju Filološkog fakulteta.

Profesorka Draškić Vićanović kaže da joj je ta inicijativa poznata i da su razgovori na ru temu vođeni u u Rektoratu UB za vreme prethodnog v.d. dekana fakulteta. 

- Razmotrili smo i podatke o broju upisanih i diplomiranih studenata, kao i broju predavača na katedri za albanalogiju Filološkog fakulteta. I dok se ne utvrdi da li imamo kapacitete ta isturena odelenja ne mogu biti realizovana – kaže Iva Draškić Vićanović.

Inače, inicijativu za otvaranje katedre za albanologiju u Bujanovcu pokrenuo je sam Ragmi Mustafa, obrativši se Rektoratu nakon konsultacija sa sa šefom Katedre za albanologiju, profesorkom Naile Imami, te su kako je naveo Mustafa, došli do zajedničkog zaključka da bi otvaranje odeljenja bilo "više nego poželjno".

Ovaj zahtev opravdava se činjenicom da bi mladi Albanci iz tri opštine sa juga Srbije, Bujanovca, Preševa i Medveđe vrlo rado studirali albanologiju, ali da iz brojnih razloga neće da to bude u Beogradu, a kao jedan od njih navodi se udaljenost. 

Inače, Filološki fakultet nakon što je izabrao novog dekana, nakon višegodišnje krize, kreće u saniranje stanja na fakultetu, okreće se studenetima i počinje kampanju kako bi ih privukao, jer prethodnih godina interesovanje maturanata srednjih škola za ovaj fakultet nije bilo na zavidnom novou.

Pogledajte više