KONSTRUKTORI UZLEĆU VISOKO: Studenti vazduhoplovstva sa Beogradskog univerziteta pripremaju čak tri projekta za predstojeća takmičenja

I. BOGIĆEVIĆ

15. 03. 2021. u 13:33

TAKMIČARSKI duh i entuzijazam nikako ne napuštaju članove "Beoavije", studentskog tima Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu, pa tako se sada pripremaju za, čak, tri prestižna svetska nadmetanja.

Mladi konstruktori vazduhoplovstva na delu / Foto Tim "Beoavia"

Mladi konstruktori vazduhoplovstva trenutno uporedo rade na projektima "Feniks", "Aurora 2" i Pupin K12", odolevajući brojnim preprekama koje nameće nestabilna epidemiološka situacija.

- Posle ostvarenog velikog uspeha sa letelicom "osa", koja je bila veoma zahtevna za pravljenje, shvatili smo da možemo mnogo više, želimo svake godine da podižemo letvicu, zato smo se upustili u tri istovremena poduhvata - sa uzbuđenjem, za "Novosti", priča vođa tima "Beoavija" David Cvetković. - Svih 60 članova, koliko trenutno imamo u organizaciji, vrlo predano rade na projektima, zato smatramo da ćemo postići dobre rezultate, uprkos koroni.

Prvo u nizu takmičenja koje ih očekuje jeste Airbus Sloshing Rocket Workshop, ono će se održati tokom jula u Španiji, a za koje pripremaju raketu sa krilima "aurora 2". Poseban izazov za tim predstavlja "pupin K12", letelica sa pogonom na čvrsto gorivo, jer do sada nisu imali iskustva u pravljenju ovakvih raketa. Sa njom će debitovati u septembru na Teknofestu u Turskoj, kao jedini predstavnici iz regiona. Dok će sa bespilotnom teretnom letelicom "feniks" po drugi put učestvovati na takmičenju Air Cargo Challenge u Minhenu.

 

David Cvetković / Foto Tim "Beoavia"

- Ovaj projekat nosi simboličan naziv, jer nam sa na istoimenom takmičenju 2019. godine desio peh sa letelicom "rejven", koja je tokom leta pala i raspala se. Mi smo za manje od 24 časa uspeli da je popravimo i nastavimo borbu. Zato ovaj put želimo da pokažemo šta smo naučili iz prethodnih sezona i ostvarimo mnogo bolji plasman - priča koordinator projekta Aleksa Stefanović.

Na svim ovim poduhvatima, pored "mašinaca", rade i njihove kolege sa Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Saobraćajnog, Fizičkog, Matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka.

A tim "Boavija" ističe da bez ogromne podrške koju im pruža Katedra za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta na čelu sa profesorima Tonijem Ivanovim, koji je njihov mentor, i Časlavom Mitrovićem, ništa ne bi bilo moguće, a takmičenja bi bila samo san.

- Naši studenti su izuzetno vredni i ulažu veoma veliki trud u projekte. Apsolutno su posvećeni procesu izrade, sate provode u hangaru i sami realizuju svaku letelicu. Mi smo tu kao potpora kada postoji za njih neka nepremostiva prepreka - zaključuje profesor Ivanov.

Članovi studentskog tima "Beoavija" / Foto Tim "Beoavia"

VELIKI USPEH "OSE"

NA prestižnom međunarodnom takmičenju studenata vazduhoplovstva New Flying Competition 2020 u Hamburgu, u oktobru prošle godine, tim "Beoavija" je zablistao, osvojivši treće mesto od ukupno 50 prijavljenih iz celog sveta. Njihova bespilotna letelica "osa" uspešno je izvela niz zahtevnih manevara, čime je privukla pažnju stručnog žirija, koji je veoma visoko ocenio.

Pogledajte više