PLAKALI SMO OD SREĆE SA MAJKAMA: Dr Sanja Bulatović, načelnica porođajnog odeljenja novosadske klinike, o "bebi-bumu" ovog vikenda

S. BAJIĆ

15. 03. 2021. u 11:16

NA novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo, popularnoj "Betaniji", gde je u protekloj deceniji godišnji prosek između 6.200 i 6.600 porođaja, uprkos pandemiji virusa korona, ne beleži se pad broja novorođenih beba.

Arhiva

Štaviše, u prošloj, 2020. godini, zabeležen je najviši prosek od - 6.600 ih je ugledalo svet u toj instituciji!

Po rečima doktorke Sanje Bulatović, načelnice porođajnog odeljenja i akušerske intenzivne nege, dnevni prosek je 18 novorođenih beba, a minulog vikenda je utrostručen taj broj: rođeno je čak 47 beba, 24 devojčice, 23 dečaka među kojima je i par blizanaca!

- Za vikend je, što nije pravilo, bilo iznad proseka. Statistički gledano, nema značaja jer je reč o neznatno višem broju porođaja, ali je jednako važno da ne beležimo pad broja novorođenih. Recimo samo da smo prošle nedelje imali i trojke - kaže dr Sanja Bulatović.

Kao referentna ustanova te vrste u Vojvodini, "Betanija" obezbeđuje kompletnu dijagnostiku i lečenje i najtežih stanja u ginekologiji i akušerstvu, raspolaže sa 230 postelja za odrasle pacijentkinje i 105 postelja za novorođenu decu. Godišnje se u toj ustanovi, pored više od 6.500 porođaja, uradi više od 3.000 različitih operacija i oko 500 postupaka vantelesne oplodnje, hospitalizuje se oko 12.000 pacijentkinja i uradi više od 20.000 ambulantnih specijalističkih i supspecijalističkih pregleda.

- Radimo 24 časa dnevno, 365 dana u godini, kompletne ekipe lekara i "babica" koje vode brigu o svemu. Naravno, kao i sve moje kolege, obožavam svoj posao, koji je mnogo lep. Kod nas, međutim, nije striktno podeljeno, jer svi lekari učestvuju u porođaju - ističe dr Bulatović.

Zbog specifičnosti medicinske ustanove, posete nisu dozvoljene, posebno ne sada u doba korone, ali se trenuci radosti dele i sa porodiljama i njihovim najbližima.

- To su jedinstveni momenti, kada se podeli trenutak radosti sa majkom. To je nešto izuzetno i teško da se može porediti sa nekim drugim činom. Ipak, porodilja obavi najteži deo posla, a mi smo tu da pomognemo, posebno kada je reč o komplikovanim porođajima koji se dobro završe. To je neuporedivo bilo sa čim. Inače, u medicini ima takvih, dobrih osećaja satisfakcije, ali ovo je ipak nešto posebno, pozitivno, nagrada i sreća što ste nekom pomogli - kaže dr Bulatović.

KOVID-JEDINICA - 200 POROĐAJA

PAD broja porođaja nije zabeležen ni u "kovid-jedinici" u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

- Imali smo u kovid-jedinici 200 porođaja žena koje su imale koronu i sve je dobro prošlo. To je dodatni posao, ali i dodatna sreća, jer je reč o ozbiljnim situacijama koje se dobro završe - kaže dr Sanja Bulatović.

Pogledajte više