TOKOM VIKENDA SVE ZATVORENO? Sa još 4.595 zaraženih epidemija se komplikuje, štab danas donosi nove mere

B. RADIVOJEVIĆ

12. 03. 2021. u 06:50

PRODUŽAVANjE onlajn nastave za srednjoškolce, sve zatvoreno za vikend izuzev marketa, apoteka i pumpi, kraće radno vreme od ponedeljka i apsolutna zabrana koncerata.

Foto N. Živanović

To je kompromisni predlog novog paketa protivepidemijskih mera za koji premijerka Ana Brnabić, kao predsednica Kriznog štaba, pokušava pred današnju sednicu da obezbedi podršku i medicinskog dela štaba, koji traži "lokdaun" od sedam dana, i predstavnika države koji se protive zatvaranju.

Ono što je zasad jedino sigurno jeste da će mere biti pooštrene, što je potvrdila i premijerka Brnabić, a da li baš po ovom modelu, ili nešto izmenjenom, zavisi oko čega će članovi Kriznog štaba postići saglasnost.

Blage mere koje su na snazi, već duže nisu primerene pogoršanju epidemiološke situacije, a iz medicinskog dela Kriznog štaba upozoravaju da bi ona mogla da bude još teža, čak i da premaši katastrofalni scenario kakav smo videli u novembru i decembru, sa gotovo 8.000 inficiranih na dan, i do 59 preminulih u 24 sata.

U Srbiji je u prethodna 24 sata još 4.595 građana bilo pozitivno na 17.049 testiranih. To je, kažu epidemiolozi, visok broj. Zabrinjava, međutim, što raste broj smrtnih slučajeva, kojih je juče bilo 24 - tri više nego dan ranije. U bolnicama je 4.359 obolelih, od kojih 213 na respiratorima.

REVAKCINISANO 650.000 GRAĐANA

U SRBIJI je do sada dato 1.792.912 doza vakcina protiv korone, a 647.019 osoba dobilo je i drugu dozu, pokazuju najnoviji podaci Vlade Srbije. Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika. Po broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, naša zemlja je prva u Evropi, a kada je reč o broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, na šestom smo mestu.

Načelnica anestezije u KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Duška Ignjatović, kaže da se godinu dana od kada je ovaj KBC primio prve obolele od kovida, situacija nije mnogo promenila.

- Najbolji pokazatelj koliko je situacija trenutno ozbiljna pokazuje podatak da gotovo trećina hospitalizovanih zahteva lečenje u jedinicama intezivne nege - kaže dr Ignjatović.

- Trenutno je više od 250 pacijenata u bolnici, a oko 70 zahteva kiseoničku potporu.

Protokoli lečenja su se za ovih godinu dana menjali, mnogo toga se zna, međutim i dalje ima iznenađenja:

- U roku od 48 sati dolazi do dramatičnog pogoršanja kliničke slika. Pričate sa pacijentom, gledate njegove parametre i znate da u roku od samo dva sata on može da bude u veoma lošem stanju - opisuje doktorka Ignjatović.

Pogledajte više