UMESTO DA BROJI PARE, NAPISAO TUŽBU ZA PREVARU: Stanoje Jovanović osvojio nagradu u TV kvizu, a dobiće samo visok račun za telefon

Z. GLIGORIJEVIĆ / D. MATOVIĆ

09. 03. 2021. u 10:43

STANOJE Jovanović (59) iz Ćuprije bio je presrećan kada mu je voditelj kviza "Vaša šansa" TV Info 24 plus, 13. februara oko 19 časova, čestitao i rekao da je osvojio 2.350 evra.

Foto Depositphotos

Ali, radovanje je bilo kratkog veka, jer je ubrzo shvatio da je prevaren i da će umesto nagrade, verovatno, dobiti samo basnoslovan telefonski račun. Slučaj je prijavio inspektoru ćuprijske policije i poslušao njegov savet da presavije tabak i da protiv ove TV podnese krivičnu prijavu za prevaru Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako je "Novostima" juče rečeno u ovom tužilaštvu, prijava Stanoja Jovanovića prosleđena je u nadležnost Tužilaštva u Gornjem Milanovcu.

- Više puta su mi prekidali vezu. Uključili su me poslednjeg. Reč koju sam složio bila je Skupština. Voditelj mi je rekao da ostanem na vezi kako bih režiji dao svoje podatke. Tada su prekinuli vezu. Mislio sam da će kasnije da me pozovu, ali nisu. Preko interneta sam našao broj telefona te TV, javio mi se neki Miloš i rekao da radi u marketingu. Zatražio sam mu broj režije, ali nije hteo da mi da - jada se Jovanović.

RATEL I REM

DIREKTOR televizije Info 24 plus rekao je za "Novosti" da je slučaj nedozvoljenog "upada" u televizijski program prijavio SBPOK i da je istraga u toku. Iako je ova televizija kablovska, pomoć zasada nije tražio ni u Ratelu, niti u REM. U REM kažu da bi trebalo da se sačeka da policija istraži slučaj i da oni mogu da reaguju jedino ako se ispostavi da je televizija pravila kvizove, a da ne isplaćuje nagrade.

Na internetu je pronašao i drugi telefonski broj, na koji su me javio izvesni Aleksandar Milutinović. On mu je, kako tvrdi, rekao da nije prvi koji se žali i da im se mešaju u program. Posle te, kako kaže, "priče za malu decu" rekao je da će ga nazvati da bi mu dao lične podatke da bi Milutinović lično slučaj prijavio policiji. Jovanović mu nije poveravao, pa je pozvao ćuprijsku policiju.

Foto Depositphotos

- Iste večeri, na broj koji je znao samo Milutinović, stigla mi je poruka da su dobili moju primedbu i da ja nisam dobitnik, već izvesna Fatima iz Sarajeva. Prema pozivnom broju, zaključio sam da je poruka stigla iz Bosne. Onda me je pozvao Milutinović i tražio mi podatke, ali nisam hteo da mu ih dam. Obavestio sam ga da sam već zvao policiju. Kada sam 18. februara na istom kanalu video istog voditelja u istom kvizu, poludeo sam. Pozvao sam Milutinovića i pitao ga kako je moguće da mu se opet mešaju u program. On je zanemeo, a onda je rekao da nema pristupa tome - ogorčeno će Jovanović.

ODGOVORNOST

ONAJ ko je potpisan kao organizator kviza i TV koja je to objavila snose odgovornost za objavljenu informaciju - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Budući da iznos nagrade nije mali, to sigurno spada u sferu kriminala. Bilo bi dobro da se Jovanović obrati Odeljenju za prevare pri MUP, onaj ko je oglasio poruku dužan je da je poštuje, i po Zakonu o zaštiti potrošača i po Zakonu o oglašavanju. Kao potrošač ne bi smeo da ne bude obeštećen.

Sutradan ga je, kako tvrdi, zvao čovek koji se predstavio kao inspektor kome je Milutinović dao broj da bi mu stručno objasnio šta se dešava i rekao mu da eventualno mogu da mu plate telefonski račun, ali da od nagrade nema ništa. Kako Jovanović tvrdi, tražio mu je lične podatke i ispitivao kome je predao prijavu, pod kojim brojem i koji mu je advokat pisao. Jovanović mu nije odgovorio.

Pogledajte više