PRVE DVE TRANSPLANTACIJE U VREME EPIDEMIJE: Urološka klinika od početka epidemije zbrinjava pacijente iz Srbije jer su drugi u kovid-sistemu

B. RADIVOJEVIĆ

08. 03. 2021. u 09:45

U Urološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Srbije urađene su prve dve transplantacije bubrega od početka epidemije kovida 19 pre godinu dana.

Foto: arhiva

Presađeni su bubrezi kadavera, odnosno pacijenata u stanju moždane smrti.
Profesor dr Zoran Džamić, direktor klinike, potvrdio je juče za "Novosti" da se oba pacijenta osećaju dobro.

Ovo je, u vreme kada su i veliki svetski centri za presađivanje organa zbog epidemije obustavili transplantacije, još jedan od uspeha Urološke klinike UKCS koja od početka epidemije izazvane koronom, punih 400 dana nije zatvarala vrata za obolele, iako nije bila u kovid-sistemu. Za to vreme operisano je 100 mladih muškaraca sa karcinomom testisa, urađeno je ukupno 3.600 klasičnih operacija, 26.000 ambulantnih pregleda, 4.000 bolnički lečenih pacijenata provelo je na klinici ukupno 25.000 bolesničkih dana...

- Uspeli smo da se konsolidujemo i napravimo plan čim je počela epidemija kovida i vrlo brzo smo ostali jedina urologija u Beogradu, jer su "Bežanijska kosa", "Mišović"... ušli u kovid, a isto se dogodilo i sa urologijom u Novom Sadu, koja je praktično jedina mogla da nam bude pomoć - priča za "Novosti" profesor Džamić.

- Pored drastičnog smanjivanja broja uroloških kapaciteta u zemlji, i epidemiološke mere su nalagale da smanjimo broj ambulantnih pregleda. Shvatili smo, međutim, da ako mi ne budemo radili što više možemo da će sa urologijom biti velikih problema, i da će pacijenti doći u situaciju da ne mogu da dobiju medicinsku pomoć. Sve vreme epidemije zbrinjavamo urološke pacijente iz cele Srbije.

Svi mladi specijalizanti su po izbijanju epidemije povučeni sa urologije u kovid-centre, a od ukupno 27 specijalista urologije na ovoj klinici, gotovo da nije bilo dana da su svi "na broju". Gotovo u svakom trenutku po nekoliko je bilo odsutno zbog infekcije koronom ili izolacije posle kontakta sa zaraženima, a od kada je otvorena bolnica u Batajnici urolozi imaju radnu obavezu u njoj.

- Šaljemo tamo lekare i sestre na četvoronedeljne smene, u prvi mah smo tamo upućivali po osam lekara i 20 sestara, a sada po pet lekara i 12 ili 14 sestara - kaže profesor Džamić.

USPEŠNO Profesor dr Zoran Džamić, Foto N. Skenderija

Sa manje kadra, ali i prostora jer je zbog protokola ponašanja u epidemiji jedno odeljenje zatvoreno za slučaj da bukne zaraza među pacijentima, klinika radi kao da nema kovida, a po obimu urađenog posla je uz Urgentni centar postigla najbolje rezultate u okviru UKCS.
- U dnevnoj bolnici smo premašili plan za 2020. godinu napravljen pre izbijanja epidemije i umesto predviđenih 5.400 ostvarili 6.235 bolesničkih dana - priča prof. Džamić.

- Od januara prošle godine 1.300 pacijenata podvrgnuto je kod nas razbijanju kamena u bubregu, i trenutno nemamo nijednog na listi čekanja. Na samoj klinici i u Poliklinici UKCS, dok je i tamo moglo da se radi, uradili smo 350 biopsija prostate zbog sumnje na karcinom, i više od 1.000 citoskopija, za koje na urologiji kažemo da su naši osnovni pregledi.
 

Pogledajte više