I UNIFORMA PO MERI DAMA: Danijela Krsmanović iz žandarmerije, i Sonja Kalaba iz interventne jedinice u Subotici, 8. mart dočekuju radno

V. C. SPASOJEVIĆ

08. 03. 2021. u 16:07

DA li je posao u MUP-u posao za ženu? Verujem da jeste, isto kao što je posao kuvara ili medicinskog brata posao za muškarca.

Foto MUP

Ako muškarac može da koristi varjaču, zašto žena ne bi mogla da obuče uniformu. Nadam se da će uskoro biti srušene predrasude o muškim i ženskim poslovima - kaže, za "Novosti", Danijela Krsmanović (40), pripadnica Beogradskog odreda Žandarmerije.

Danijela je rođena u Ljuboviji i školovala se u Šapcu. Završila je gimnaziju, pa Višu vaspitačku školu i na kraju, kako kaže, zbog oca - Pedagoški fakultet. Kada je bila na drugoj godini Više vaspitačke, završila je i kurs za policiju.

- Oduvek mi je bila želja da obučem uniformu - priznaje. - Kao mala govorila sam da ću ići u vojsku. Još jedna od predrasuda jeste da žene u policiji izgube ženstvenost, da postanu muškobanjaste. I mi volimo da idemo kod frizera, da nosimo štikle i da se šminkamo, samo se bavimo drugačijim poslom.

POVERENjE Sonja Kalaba u Interventnoj jedinici PU Subotica, Foto MUP

U policiji je zaposlena od 2002. godine. Prvih 12 godina radila je u PU Šabac, a u Žandarmeriji je od 2015. Kaže, uživa u poslu, a najteži su joj bili početak i prilagođavanje. I u Šapcu, i u Beogradu. Jer, ona spada u prvu generaciju žena u policiji.

- Trebalo je zaslužiti poverenje kolega. Moralo je da prođe neko vreme dok se nisu uverili da radimo rame uz rame sa njima. Što bude više žena u policiji, onima koje dolaze, biće lakše. Ali, kad jednom steknete to poverenje, postajete pravi član tima. To je, na neki način, vaša porodica. Kolege su pravi džentlmeni, na terenu su u početku brinuli više o nama, nego o sebi. Ali kada radimo posao, stvarno smo svi ravnopravni.

SAN - OSTRVO

DANIJELA Krsmanović kaže da će u Žandarmeriji ostati sve dok bude zadovoljavala kriterijume jedinice. Za 15 godina sebe vidi u penziji. Uz smeh dodaje, daleko od Beograda, možda na nekom ostrvu.

PONOS Danijela Krsmanović, Foto MUP

Ukoliko želimo ravnopravnost, ne možemo da tražimo povlašćen položaj - kaže naša sagovornica.

Za svoj posao ona mora da bude u odličnoj fizičkoj kondiciji, prolazi fizičke obuke, veštine se proveravaju na testovima. Veruje da su odricanja ista kao i kod svake druge zaposlene žene. Ipak, kada ima slobodnog vremena, koristi ga maksimalno za druženje. Voli da slika, jedno vreme je radila dekupaž, a često sama, mimo posla, vikendom, ode u streljanu.

- Verovatno jedina razlika u odnosu na druge poslove jeste ta što 24 sata morate da budete u pripravnosti. Dešava se da zbog toga otkazujem ranije dogovorene obaveze. Ali, na to smo se svi navikli. Trudim se da se dobro organizujem i nadam se da mi uspeva - priča Danijela.

Na pitanje šta u poslu najviše voli, jednostavno kaže:

- Osećaj da ste za nekog uradili nešto dobro. Naravno, i timski rad.

Sonja Kalaba (40), pripadnica je Interventne jedinice PU Subotica. U policiji je od 2018. Završila je ekonomsku školu i kurs za policiju u Kuli.

- Otac je bio moj uzor. On je završio u četvrtoj klasi Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, a u penziji je od 2006. U početku je bio protiv mog opredeljenja za policiju jer su u to vreme često bili na Kosovu. Međutim, kad sam počela da radim, podržao me je i veoma je ponosan - kaže Sonja.

Rad u Interventnoj jedinici bio joj je izazov, jer u to vreme tamo u Subotici nije radila nijedna žena. Ona je bila prva. Nije bilo lako uklopiti kondicione treninge najmanje tri puta nedeljno, teretanu, trčanje, posao i malu decu. U to vreme još je bila u braku, pa je imala pomoć muža. Ipak, dešavalo se da ujutro porani, istrči 10 kilometara i dojuri kući da spremi deci doručak.

- Mnogo volim svoj posao, a kad nešto toliko voliš, sve ide nekako. Tačno je da sam imala, pa i dalje imam obaveza preko glave, ali stignem i sa drugaricama da popijem kafu i da odem kod frizera. Bilo je mnogo divnih trenutaka, a dešavalo mi se da mi građani, kada obezbeđujemo utakmice visokog rizika, priđu i poklone ružu. Na ulici, kada sam u uniformi Interventne, deca prilaze i pitaju mogu li da se slikaju. Mislim da je to divan način da se razvije poverenje u policiju još od malih nogu - priča naša sagovornica.

Sonja u najteže zadatke ubraja utakmice visokog rizika poput večitog derbija, ali i trodnevnu potragu za devojčicom Tijanom Jurić, koja je oteta i ubijena u leto 2014. To ju je posebno dirnulo budući da je i sama majka.

Sonja veruje da će još pet godina biti u Interventnoj jedinici, a onda na nekom mirnijem poslu do penzije. Za devojke koje razmišljaju o policiji ima samo jednu poruku:

- Čovek mora da voli ono što radi. Ukoliko ne voli, ne može to da radi od srca, najbolje što ume. Srećna sam jer i dalje sa pesmom krećem na posao!

Pogledajte više