NADAHNULO ME DIANINO DELO: Glumica Sanja Moravčić o ulozi humanitarke koja je spasla 12.000 srpske dece

J. LEMAJIĆ

26. 02. 2021. u 12:29

RUKU spasa devojčici Dari i njenom dvogodišnjem bratu Budi, kao i ostaloj izmučenoj deci u logoru Stara Gradiška na samom kraju filma "Dara iz Jasenovca", pružila je humanitarka Diana Budisavljević.

Foto promo

Njen lik je tumačila Sanja Moravčić, glumica Narodnog pozorišta u Subotici.

Ulogu je, kako kaže za "Novosti", dobila na kastingu i tada o ovoj heroini nije znala mnogo.

- Njen lik sam gradila tako što sam gledala dokumentarni film "Dianina deca", čitala o Jasenovcu i posebno njen dnevnik i svedočanstva o spasavanju na hiljade srpske dece.

Noćima sam plakala čitajući o tome šta je zatekla u logoru, šta je sve prošla do odlaska u Staru Gradišku - priča Sanja.

- Veliko pitanje mi je bilo kako to čovek može da iznese, posebno žena koja u svom dnevniku piše da su joj "majke presahlih grudi davale svoju dojenčad". Njena misija je bila toliko snažna, bila je toliko hrabra i odlučna da spase decu uprkos tome što je i njen život bio u opasnosti. Zato mi je bilo važno da gledaoci vide njenu jačinu i važnost njenog velikog dela.

ČAST I ODGOVORNOST

BITI deo filma "Dara iz Jasenovca", za Sanju je velika čast, ali i odgovornost.

- Važno je da postoji ovakav film i srećna sam i zahvalna što sam bila njegov mali deo. Priča o Jasenovcu nam je opomena da se ovakve strahote nikada više, nigde na svetu ne ponove. Ona je i odavanje počasti svim žrtvama - dodaje glumica.

- Uči nas i da budemo bolji ljudi, da gledamo u čoveka bez obzira na boju kože, veru i naciju. Jedna od onih koja je održala lekciju čovečnosti je upravo Diana Budisavljević.

U tome joj je, kako kaže, mnogo pomogla veoma autentična atmosfera na snimanju.

Diana Budisavljević, Foto promo

- Sve je bilo toliko stvarno, kao scene iz Dianinog "Dnevnika". Majke sa decom koja zaista plaču, Bogdan Bogdanović kao Ljubo Miloš u ustaškoj uniformi koji svakog momenta može da zapuca, Nikolina Friganović koja se sa takvom snagom, potisnutim bolom, rastaje od svoje ćerke i govori joj da ne sme da zaboravi odakle je i ko joj je mater... A, sa druge strane autobusa ostala je grupa ljudi i dece, u čijim očima se video strah, jer nisu znali da li će preživeti ili ne do sledećeg Dianinog dolaska - dodaje glumica.

Pogledajte više