BOLELE SU GA MUKE SRBA: Ovako će Zagreb pamtiti novog prvojerarha Srpske crkve

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

21. 02. 2021. u 20:00

ZAGREB i Porfirije zaista su se voleli javno. Tako glasi i naslov knjige koju je tadašnji mitropolit, sada patrijarh napisao, parafrazirajući tekst pesme Arsena Dedića.

Foto Tanjug

Koliko je samo voleo da šeta zagrebačkim ulicama, obilazi trgove, razgovara sa "kumicama" na pijaci.

I tako punih sedam godina, otkako je preuzeo zagrebačko-ljubljansku mitropoliju, a Zagreb mu postao novi dom. Dopisnik "Novosti" upoznao ga je odmah po dolasku, i već na prvom susretu bio je srdačan i otvoren.

- Došao sam ovde, moram da vam priznam i sa radošću i sa strahom - rekao je u prvom razgovoru, za "Novosti", pre sedam godina. Odmah je dodao i da je "došao otvorena srca, nastojeći da primeni tri načela: dijalog, praštanje i pomirenje". I sve ove godine mitropolit Porfirije, danas patrijarh SPC, to je primenjivao u sredini koju je u svojoj nastupnoj besedi nazvao drugom otadžbinom.

- Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, on je ljubav - govorio je mitropolit Porfirije.

Nije trebalo dugo da Porfirije stekne prijatelje. Odlazio je na koncerte kada bi Željko Joksimović dolazio u Zagreb, išao u bioskop i pozorišta, posećivao knjižare, razgovarao sa ljudima, često se susretao sa gradonačelnikom Milanom Bandićem. Kada je na božićnom prijemu pre dve godine u lomljenju pogače pronašao novčić, mitropolit ga je prosledio Bandiću, što je posebno zaintrigiralo novinare.

- Iako se o ličnom daru ne govori, tako sam vaspitan, to što je poklon jednog srpskog vladike prijatelju na Badnji dan u Zagrebu tema od interesa medija i naroda, to je dobro, jer se tako nastavlja duh praznika - diplomatski je odgovorio Porfirije.

MOLITVA Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg, Foto Vikipedija

Putovao je Hrvatskom, obilazio Baniju, Liku, Slavoniju, Dalmaciju, često krajnje nesrećan kada su nerazumevanje i mržnja vodili prema uništenju crkava i napadima na ono malo preostalih Srba.

- Trebalo bi pozvati sve Srbe da se vrate, da žive na svojim ognjištima, sa strujom i vodom kako doliči 21. veku - znao je da poruči hrvatskoj javnosti. Grozio se toga što se neki Srbi boje da kažu da su Srbi, govorio je "gde ima straha, nema slobode i demokratije".
Zagreb mu se odmah svideo, govorio je da je pun života.

- Tu se osećam kao u svojoj kući - rekao je vašem dopisniku jednom prilikom, otkrivajući da nikada nije doživeo nešto ružno.

- Upoznao sam mnogo dobronamernih ljudi, stekao divne prijatelje i osećam se lično obogaćenim.

LjUBAV

SPOMENE li se danas u Zagrebu Porfirijevo ime, svi će hvaliti njegovu umerenost, mudrost. A kada bi pitali Porfirija da li je ljubav ili "ljubav" njega i Zagreba obostrana, odgovarao je: "Ljubav nema navodnike, kada ih ima, nije ljubav. Odgovor je jednostavan. Ljubavi ima i obostrana je."

Rado se javljao novinarima na mobilni, spreman da daje izjave i oko "vrućih" tema srpsko-hrvatskih odnosa. Samo jednom ga je autor ovog teksta video ljutog, kada je reagovao saopštenjem na događaj u kojem je bio u epicentru jedan srpski političar zbog grubih reči izrečenih na račun komšija.

- Pravi i iskreni vernici, pre svih pravoslavni Srbi, zatim i katolici, muslimani, Jevreji, protestanti, dele, u najvećoj meri, iste vrednosti - govorio je Porfirije, koji je u Zagrebu imao i dobre odnose sa visokim klerom sa Kaptola.

Sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem nedavno je obilazio zemljotresom oštećenu Katedralu i srpski hram na Cvetnom trgu.

- Pustite to kaže li se Banija ili Banovina, okrenimo se pomoći narodu - rekla su obojica novinarima. Neke od zagrebačkih prijatelja ugostio je nakon razornog zemljotresa u svojoj rezidenciji, jer su im domovi bili uništeni.

"Dođite kod mene dok se ne snađete", odmah ih je pozvao novopostavljeni patrijarh.

Oni dobro informisani kažu da će ekumenizam i dalje biti u prvom planu novog srpskog patrijarha.

- Porfirije je i veliki diplomata, ništa neće lomiti preko kolena. Ne bi me čudilo da u dogledno vreme papa Franjo dođe u Srbiju, ali i da se otvori put istorijskom putovanju pape u Moskvu - kaže nam jedan visoki katolički dostojanstvenik.

Često smo svedočili kako Porfirija zaustavlja narod na ulici, ljudi traže savete, pričaju o svojim mukama. Bio je otvoren za ljude iz naroda, ali i uglednike iz sveta politike, poput bivšeg predsednika Ive Josipovića sa kojim je bio posebno dobar, premijera Andreja Plenkovića, sadašnjeg predsednika Zorana Milanovića. Kada bi u razgovoru došli do nekog od zvučnih imena, inače otvoren, postao bi oprezan. Dobro je znao da novinari pamte i na kraju sve napišu!

Pogledajte više