NOVAC DELJEN MIMO SVIH ZAKONA: Revizori utvrdili brojne nepravilnosti na Beogradskom univerzitetu, rektorka kaže da budžet nije oštećen

Lj. BEGENIŠIĆ

01. 02. 2021. u 10:00

IZVEŠTAJ Državne revizorske institucije (DRI) o poslovanju Beogradskog univerziteta za 2019. godinu pokazuje da je na ovoj visokoškolskoj ustanovi bilo nenamenskog trošenja sredstava, odnosno da je zaposlenima isplaćivano više novca nego što propisi dozvoljavaju.

Foto: N. Fifić

U dokumentu se navodi i da je bilo protivzakonitog zapošljavanja, ali i neprivilnosti u postupku javnih nabavki.

S druge strane, rektorka prof. dr Ivanka Popović tvrdi za "Novosti" da Univerzitet nije izašao iz okvira namenski dobijenih budžetskih sredstava, te da sopstvene prihode ima pravo da stiče i da vrši njihovu raspodelu, što je regulisano Zakonom o visokom obrazovanju.

U izveštaju DRI navodi se da je UB tokom 2019. isplatio 5,59 miliona dinara na ime zarada zaposlenih na određeno, kojih je bilo više od maksimalno dozvoljenog broja.

- Univerzitet je imao od jednog do šest zaposlenih na određeno vreme više nego što je dozvoljno i po tom osnovu isplatio je iznos od 5,59 miliona dinara, od čega 2,92 miliona dinara iz sredstava budžeta Srbije, a 2,67 miliona dinara iz sopstvenih prihoda - stoji u izveštaju DRI.

Navedeno je i da Univerzitet nije internim aktima utvrdio elemente za obračun i isplatu plata iz sopstvenih prihoda, odnosno Pravilnikom o sticanju i raspolaganju sopstvenim prihodima nije uvedeno ograničenje uvećanja plata iz sopstvenih prihoda.

- Tako je u 2019. godini iz sopstvenih prihoda isplaćeno 50 odsto od ukupno utrošenih sredstava za plate zaposlenih. Odnosno, ukupno je za plate isplaćeno 190,5 miliona dinara, a iz sopstvenih prihoda 94,2 miliona dinara - ističe se u ovom dokumentu.

Naglašava se i da su delu zaposlenih uvećani koeficijenti po osnovu zvanja i na ime istih obračunate i isplaćene plate u 2019. godini u većem iznosu za najmanje 1,79 miliona dinara, iz sopstvenih prihoda.

- Obračunate su i isplaćene novogodišnje nagrade u iznosu od 5,53 miliona dinara iz sopstvenih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu Srbije, za 2019. godinu, kojim je bilo propisano da se nagrade poput novogodišnjih i božićnih za tu godinu neće isplaćivati - stoji u izveštaju DRI.

Takođe se navodi da je Pravilnikom o radu Univerzitet u Beogradu uredio mogućnost isplate dodatka za minuli rad iz sopstvenih prihoda u visini od 0,4 odsto od osnovice za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom onosu kod poslodavaca koji se ne smatraju istim poslodavcem i po tom osnovu isplatio iznos od najmanje 2,34 miliona dinara što je u suprotnosti sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama.

Revizori su utvrdili i da je Univerzitet u periodu koji je bio predmet revizije sproveo ukupno 20 postupaka javnih nabavki, od kojih su kod šest postupaka utvrđene nepravilnosti u vezi sa poštovanjem odredaba Zakona o javnim nabavkama.

Rektorka Ivanka Popović kaže, međutim, da DRI "ni u jednom segmentu sprovedene višemesečne kontrole nije utvrdio da je Univerzitet u Beogradu nenamenski trošio budžetska sredstva, niti oštetio budžet Republike Srbije". Objašnjava i da su sve isplate za koje stoje preporuke vršene iz sopstvenih prihoda koje, prema Zakonu o visokom obrazovanju, ustanova ima pravo da stiče i da vrši njihovu raspodelu.

- Isplata novogodišnje nagrade zaposlenima u jednakom iznosu, iz sopstvenih sredstava, uz plaćene poreze i doprinose, ima pravnog osnova u Posebnom kolektivnom ugovoru za visoko obrazovanje, koji su potpisali Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete, i sindikati obrazovanja i sindikati visokog obrazovanja - naglašava rektorka Popović.

Rektorka Popović tvrdi da Univerzitet nije izašao iz okvira namenski dobijenih budžetskih sredstava ni kod isplate zarada.

OSAM PREPORUKA

U IZVEŠTAJU DRI navedeno je i to da je odgovornim licima na Univerzitetu dato osam preporuka od kojih se sedam odnosi na isplatu novčanih sredstava zaposlenima, a jedna na javne nabavke. U ovim preporukama se kaže da se isplata novca i postupci javnih nabavki moraju vršiti u skladu sa zakonima koji te oblastu regulišu.

Pogledajte više