GEOPOLITIKA EVROKONTINENTALIZMA: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N.

26. 01. 2021. u 22:53

PREDAVANjE Milorada Vukašinovića na temu „Geopolitika evrokontinentalizma" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Foto: KCNS

Ideja evrokontinentalizma je, prema Vukašinoviću, metaistorijska ideja o autonomnoj i samobitnoj Evropi koja je samostalan činilac u međunarodnoj politici. Koreni te ideje potiču još od kraja 19. i početka 20. veka u vreme nastanka moderne geopolitike, kada se definišu dva karakteristična pravca: prvobitno nemačka škola podržavalaca teorije Fridriha Racela i posibilistička  francuska škola, koja prostor doživljava kao mogućnost, okupljena oko teorije Pola Vidala de la Blaša.

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka  svojim teorijskim stavovima delovao je nemački teoretičar Karl Haushofer, čiji je osnovni zaključak bio da je potrebno da se stvori jedan kontinentalni blok koji bi zapravo značio savez Rusije i Nemačke, zastupajući ideju o osovini Berlin – Moskva – Tokio.

Tridesetih godina Karl Šmit uočava da je vreme država nacija u padu, čime evrokontinentalističkom konceptu daje jedno dublje filozofsko-pravno tumačenje.Njegov naslednik bio je Francuz Alen de Benoa. U De Benoovo vreme svoje teorije iznosi i Žan Tirijar, koji reaktuelizovao Haushoferovu ideju o stvaranju osovine Berlin – Moskva – Tokio.

Osim ovih svetski poznatih intelektualaca treba pomenuti i ne manje važne srpske geopolitičare, kao što su Aleksandar Gajić, Miša Đurković, Milomir Stepić i mnogi drugi.

Pogledajte više