KUPILI 10 STANOVA PORODICAMA STRADALIH: Žandarmerija je poznata među kolegama po stalnim humanitarnim akcijama

Vojislava Crnjanski Spasojević

07. 01. 2021. u 20:30

NIJE mnogo onih "u civilu" koji znaju da su pripadnici srpske Žandarmerije poznati među kolegama po čestim humanitarnim akcijama koje organizuju ili im se redovno odazivaju.

Komandant Dejan Luković / Foto N. Skenderija

Od svakodnevnog, i bukvalno svakodnevnog davanja krvi, do novčanih donacija za obolele ili kupovine stanova za porodice preminulih kolega.

Samo prošle godine dali su 1.000 jedinica krvi, a ove, uprkos epidemiji kovida, 600. Odazivaju se svim pozivima Crvenog krsta u mestima u kojima su locirani odredi Žandarmerije: u glavnom gradu su Komanda, Ronilačka jedinica i Odred Žandarmerije u Beogradu, sa sedištima u Rakovici i Lipovici, zatim Odred Žandarmerije u Nišu, sa sedištem u Aleksincu, pa Odred Žandarmerije u Kraljevu, i Odred Žandarmerije u Novom Sadu. Dešava se često da im se građani lično obrate moleći za donaciju krvi, i u takvim situacijama, kako kaže komandant Žandarmerije, general policije Dejan Luković, uvek pošalju dva čoveka više nego što je jedinica krvi potrebno.

- Naši pripadnici se redovno odazivaju akcijama humanitarnog karaktera i zbog toga sam izuzetno ponosan na njih - kaže general Luković za "Novosti". - Nebrojeno puta su učestvovali u dobrovoljnom prikupljanju novčanih sredstava. Prošle godine je sakupljeno skoro sedam miliona dinara, a 2019. više od dva miliona.

Jednom prilikom se desilo da je otac prikupljao novac za lečenje bolesnog sina i, između ostalog, izlepio kola pozivima za pomoć, brojem telefona i žiro-računa. Patrola Žandarmerije zaustavila ga je u rutinskoj kontroli, a kada su videli zalepljene papire i saznali da je u pitanju sin, odmah su čoveku donirali izvesnu svotu. Već sledećeg dana, pokrenuta je akcija u svim odredima i prikupljen određen iznos za lečenje. Otac se zahvaljivao na društvenim mrežama, posebno Žandarmeriji.

- Mi smo specifična jedinica i naši pripadnici su jedinstveni. Brzo se proširi vest kada se organizuje neka akcija. Kolege i koleginice osećaju pripadnost svojoj jedinici i rado se uključuju u zajedničke akcije - kaže komandant.

U vreme kada je Luković bio na čelu odreda u Kraljevu, kolektivno su dobili medalju za Podvig godine, koji organizuju "Večernje novosti". Tada su prikupili novac i kupili stan za sina i suprugu nastradalog kolege Stevana Sinđelića, u Vrnjačkoj Banji.

- Rešili smo malom Vuku krov nad glavom. Kada smo mu predali ključeve, stajao je u našem stroju sa plavom beretkom, video je da nije sam. Osetio se snažan emotivni naboj, svi prisutni su bili potreseni, neki su i plakali. Zbog specifičnog posla dešava se da kolege stradaju u akciji ili preminu, i iza sebe ostave malu decu s majkama, ponekad i kredite. Dobrovoljnim akcijama kupili smo do sada 10 stanova za njihove porodice: na području Niša, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i taj, u Vrnjačkoj Banji. Pomogli smo i u otplati nekih kredita. Sve su to naša deca, naše porodice - kaže Luković, i dodaje da se trude da mališanima pomognu u školovanju, kasnije da nađu posao.

Za Dan jedinice ili Novu godinu obavezno pozovu u Komandu ili bazu Žandarmerije na koktel porodice poginulih ili teško povređenih, dele poklone, a pre korone su organizovali i Deda-Mraza.

Donacijama su pomagali i deci oboleloj od težih bolesti, Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj, Odeljenju za hematologiju u Nišu, NURDOR-u, Udruženju obolelih od autizma... Organizovali su i posete dece osnovnoškolskog uzrasta svojim bazama, a gosti su im bili i mališani sa KiM. Slikali su se i družili sa pripadnicima Žandarmerije, njihovim vozilima, opremom.

ZAJEDNIČKE AKCIJE

U saradnji sa Unijom Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Žandarmerija je organizovala i prikupljanje pomoći za mališane sa Kosmeta u igračkama, odeći, obući, slatkišima... Sa Kancelarijom mladih u Zrenjaninu redovno organizuju za Dan mladih vežbu ili taktičko-tehnički zbor.

Pogledajte više