NEBESKOG HEROJA SRUŠILA KORONA: Podvig i kraj pilota Svetislava Vranića, koji je dopremio pomoć iz Kine (FOTO)

M. M.

26. 12. 2020. u 07:39

KAKVA ironija sudbine?! One sudbine, kada se dramatično boriš da pomogneš i zaštitiš svaki život, a stradaš na nekoj tački koja te nenadano sačeka.

Foto: Printskrin

Ta tačka spojila je, u nebeskoj priči, pilota Svetislava Vranića, kapetana "Er Srbije", prvog koji je posle tridesetočasovnog leta dopremio Srbiji prvu medicinsku pomoć iz Kine. I, otuda, dovezao šestoro kineskih stručnjaka, koji su se odazvali pozivu predsednika Vučića da pomognu narodu u borbi protiv pošasti ovog vremena.

Ali, ta tačka spojila je i iskusnog pilota Vranića i u ovozemaljskoj priči: mnogi su preživeli, zahvaljujući upravo ovoj urgentnoj pomoći, naših kineskih prijatelja. Oni će ga pamtiti. Oni, danas, sa njegovom porodicom tuguju. Vranić je, posle lavovske borbe, pre dva dana u Beogradu podlegao opakom virusu.

- Žalimo ga kao da nam je rod - pričaju komšije Vranića sa Vračara. - Uvek nas je snažio. Biće dobro, samo hrabro, samo pozitivno. Radujte se vašoj deci, radujte se običnim malim stvarima. Ostavljao bi nam ovu poruku, a mi smo mu odgovarali: "Hvala ti, kapetane!"

Ovde su znali za podvig Stanislava Vranića. Za njegovih 30 sati leta od Kine do Srbije, kada se na samom početku epidemije, vođen ličnom savešću, vinuo u nebeske visine i zaplovio jednim od spasonosnih puteva prema Kini i u Srbiju dopremio respiratore, dezinfekciona sredstva, maske... U prepunom avionu, kako je jednom ispričao, mesta je bilo i za šestoro kineskih stručnjaka koji su krotili i ukrotili smrtononi virus u Vuhanu. Bio je zadivljen njihovim strpljenjem i skromnošću, mada je i sam bio takav.

Foto: Printskrin

- Zaista je naš Vranić bio takav - sećaju se komšije pilota podvižnika. - Smerno je, uvek, primao našu zahvalnost. I, sad... šta da vam kažem? Pitao sam se, nekoliko dana, zašto ga nema.

U ambasadi Srbije u Pekingu, sećaju se te rizične Vranićeve misije:

ČAST I PONOS UZVISUJU LjUDE

O SVETISLAVU Vraniću njegove kolege, ne samo iz "Er Srbije", već i iz drugih kompanija, svedoče da je uvek bio među prvima u osetljivim zadacima koji su pred njih postavljani. Za njega nije postojao embargo na letove kada je trebalo da poleti u susret ljudskoj muci srpskog naroda pogođenog ovom nevoljom.

Govorio je: "Čast i ponos uzvisuju ljude. Naš posao, kao i svaki drugi, treba da bude potčinjen interesima naroda i države."

- Za našu posadu i celu misiju bila je to agonija, uprkos velikodušnosti i snažnoj volji naših kineskih prijatelja da pomognu. Zbog strogih mera, posada "Er Srbije" nije mogla da napusti aerodromski kompleks. Imali su tek koji sat da se odmore i nastave let prema Srbiji. Niko od njih nije imao ni trunku primedbi, a Vranić nam je javio: "Nama je najvažnije da što pre poletimo i da što pre pomoć stigne u Beograd."

Kada je avion sleteo na aerodrom "Nikola Tesla", kapetan Vranić je razvio kinesku zastavu.

Foto: Printskrin

Pobednik brojnih nebeskih bitaka, ne samo sa nevidljivim neprijateljem ovog vremena, izgubio je rat sa koronom. Njegova biografija još nije do kraja ispisana. Tako je to, obično, kada nas napuste veliki o čijim podvizima saznajemo tek posle njihovog odlaska.

Pogledajte više