ISTRAGE NAPADA NA NOVINARE OD SADA HITNE: Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izdala obavezno uputstvo svim tužilaštvima

V.C.S.

25. 12. 2020. u 18:47

REPUBLIČKI javni tužilac Zagorka Dolovac je 24. decembra donela Opšte obavezno uputstvo namenjeno svim apelacionim, višim i osnovnim tužilaštvima u Srbiji, u vezi sa radnjama i merama u postupanju kada je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

Foto Ž. Knežević

Uputstvom je, između ostalog, naloženo hitno postupanje kada su oštećeni, odnosno žrtve krivičnih dela lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obaljaju.

Hitnost se ogleda u određivanju rokova od najkasnije 24 časa za dodelu predmeta u rad od momenta prijema krivične prijave ili obaveštenja o izvršenju eventualnog krivičnog dela, kao i periodu od najkasnije 48 časova za preduzimanje prve tužilačke radnje u ovim predmetima, uz obavezno kontaktiranje novinara, radi dalje saradnje.

Uputstvom je predviđeno i značajno proširenje mreže kontakt tačaka za postupanje u situacijama kada je novinarima i medijskim radnicima ugrožena bezbednost, tako što je naloženo da u svakom tužilaštvu mora postojati zamenik tužioca koji će specijalizovano postupati u ovim predmetima i koji će sarađivati sa nadležnim državnim organima i ovlašćenim kontakt-tačkama u ime novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.
Republički javni tužilac je prilikom donošenja obaveznog uputstva rekla kako smatra da će primena naloženih mera značajno doprineti povećanju nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika, te da je saradnja sa novinarskim udruženjima i medijskim asocijacijama u tom smislu od izuzetnog značaja.

Pogledajte više