PRAVE SE PODELE MEĐU ZAPOSLENIMA TOKOM EPIDEMIJE: Radnici imaju različit tretman u koroni

J. Ž. S.

25. 12. 2020. u 17:01

TOKOM drugog talasa pandemije prave se podele među zaposlenima, čime se stvara loša atmosfera u društvu koja može da dovede do opšteg bunta, smatra predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.

Foto Depositphotos

On je upozorio da će takav nepravedan odnos prema delu zaposlenih stvoriti kod radnika kritički odnos i probuditi njihovu svest o moći.

- Zbog čega ta najbrojnija grupacija u svakom društvu, može uzeti stvar u svoje ruke - kaže Ristić.

- U Kragujevcu, privilegiju da rade od kuće, u drugom talasu, imaju samo radnici u državnoj i lokalnoj administraciji. Ostali su izloženi nedaćama i rizicima koje ova pandemija nosi, i to ponekad bespotrebno.

Prema njegovom mišljenju svaki dan stižu vesti da je neko od poznatih pozitivan ili u bolnici.

- Različit tretman radnika vidljiv je na primeru radnika u komunalnom sektoru, kada je njih više od 220, u decembru u jeku pandemije, ostavljeno bez posla i zaposleni su putem privremeno povremenih poslova, što im je donelo i umanjenje zarada od oko 9.000 dinara - ističe on. - Država iznajmljuje radnike, svoje građane, i sa tim ne smemo da se mirimo.

Ristić smatra i da će vakcinacija biti nepravedna.Naravno da su prioriteti zdravstveni radnici i starije osobe, ali ne smeju se zaboraviti ni radnici u trgovinama sa hilljdama kontakata dnevno ili oni koji su sa više stotina svojih kolega, svaki dan u zatvorenom prostoru - fabričkim halama.

Pogledajte više