KONAČNO ĆEMO DA ZAGRLIMO NAJMILIJE: U domovima za stare u Beogradu i Novom Sadu počela vakcinacija protiv korone (FOTO)

E. V. N.

25. 12. 2020. u 09:20

U DVA gerontološka centra - na Bežanijskoj kosi i novosadskom Limanu, juče je protiv kovida 19 vakcinisano 250 korisnika, a narednih dana će se nastaviti sa zaštitom stanara domova za stare, jer su oni najugroženiji.

Foto: N. Karlić

Pre nego što je medicinski tim stigao u dom na Bežanijskoj kosi, pripremljen je spisak stanara koji su se izjasnili da žele da se vakcinišu ili su to umesto njih učinili staratelji. Ti spiskovi pravljeni su po kriterijumu da su korisnici gerontoloških centara stariji od 65 godina. Granica je postavljena samo zbog toga što je u prvom kontingentu isporučeno 4.870 doza, što je dovoljno da se vakciniše 2.430 ljudi. Kasnije će, kako budu pristizale vakcine, moći da se vakcinišu svi koji to žele.

Na Bežanijskoj kosi vakcinisano je 105 stanara ovog gerontološkog centra, a posle tri nedelje biće revakcinisani.

- Napravljeni su detaljni planovi i za naredne dane, što znači da imamo spiskove osoba koje su se javile da bi želele da prime vakcinu - kaže ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ona ističe da su kontraindikacije za vakcinu preosetljivost na neku od komponenata cepiva. Kod onih koji mogu da se vakcinišu uglavnom se javljaju samo lokalne reakcije - crvenilo na mestu uboda ili blago povišena temperatura.

- Ovo je istorijski dan za nas, srećni smo što smo dobili mogućnost da naši korisnici među prvima prime vakcinu i da budu zaštićeni, jer su najosetljiviji ne samo na ovaj virus, već na sve druge bolesti - rekao je v. d. direktora "Bežanijska kosa" dr Srđana Dimitrijevića. - Svi korisnici koji se vakcinišu su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, svi su se dobrovoljno prijavili i prolaze lekarske preglede.

On je dodao da im je pomoć u vakcinaciji pružio tim iz Doma zdravlja na Voždovcu.

- Najvažnije je da će nestati depresija i strah od zaražavanja kod naših korisnika i da će konačno moći da vide svoje najmilije, da ih zagrle i da se druže - naveo je Dimitrijević. - Osam meseci smo se uspešno borili protiv virusa, ali u poslednja dva meseca ima zaražavanja, tako da je ovaj momenat istorijski i veoma važan za nas, ali i celu zemlju.

Korisnici su spremno dočekali vakcinaciju i kako kažu, u njoj vide nadu za izlazak iz izolacije i povratak života u normalne tokove. Sa nestrpljenjem čekaju uobičajene društvene aktivnosti i dan kada će moći da se ponovo sretnu sa članovima svojih porodica.

PRVO SAGLASNOST, PA VAKCINA

RADOSLAV Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare, kaže da juče niko od stanara privatnih domova nije vakcinisan zbog toga što nisu posedovali zdravstveni karton iz matičnog doma zdravlja. Taj dokument se inače ne može izneti iz ustanove.

- Da bi primili vakcinu, svako od stanara morao je i da potpiše saglasnost, a za to nam je dat veoma kratak rok, kraći od 24 sata - navodi Milovanović. - Kada korisnik nije u stanju da se stara o sebi, onda to za njega mora da uradi staratelj.

U novosadskom domu zaštitu su prvi primili neurolog dr Branka Vajagić i J. D. (82) penzionisani pukovnik i tako označili početak vakcinacije u Vojvodini. Potom je vakcinisana jedna medicinska sestra i 27 korisnika ovog Doma za stare, u koji je juče dopremljeno 100 doza cepiva.

Početku vakcinacije u Vojvodini prisustvovali su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i direktorka Gerontološkog centra "Novi Sad" Slavica Škrbić.

Uoči vakcinacije korisnika medicinske ekipe sprovele su neophodne pripreme i preglede.


 


 


 


 

Pogledajte više