ZAŠTO NEĆE BITI MUZIKE U RESTORANIMA I KAFIĆIMA? Doktor Tiodorović odgovara na pitanje koje mnogi postavljaju - sve je vrlo jednostavno

Tanjug

21. 12. 2020. u 19:37

KRIZNI štab danas je održao sednicu na kojoj su donete nove mere kojima se predviđa produženje radnog vremena tržnih centara, uslužnih delatnosti, kafića i restorana do 20 sati, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Milicionari u novobeogradskom kafeu / Foto P. Milošević

Dr Branislav Tiodorović rekao je da mere stupaju na snagu odmah, ali da su oročene do petka, te da će ovih pet dana poslužiti da se analizira i proceni epidemiološka situacija, od čega će zavisiti da li će mere biti produžene, promenjene ili dopunjene.

- U kafićima i restoranima neće biti muzike, rekao je Tiodorović i dodao: "Smatra se da su uz muziku ljudi opušteniji i da tako dolazi do prenošenja virusa - naveo je Tiodorović, na taj način objašnjavajući odluku Kriznog štaba.

Podsetimo, epidemiolozi su u prethodnom periodu naglašavali da se najviše virusa izbacuje u toku kijanja, kašnjanja, glasnog govora i pevanja. S druge strane, kad je muzika prijatna, a samim tim i atmosfera ljudi verovatno ostaju duže nego što su možda u prvi mah i planirali.

Kako glasna muzika doprinosi širenju koronavirusa?

Smanjenje decibela 'snizilo' bi ton razgovora posetilaca ugostiteljskog objekata, a samim tim smanjila bi se i snaga širenja virusa. Glasniji govor može se uporediti sa kašljanjem ili kijanjem i podrazumeva dalje odašiljanje čestica virusa.

Pogledajte više