ŠTA SE DEŠAVA SA KUĆNIM TESTOVIMA NA KORONU? Evo da li ih prodaju u privatnim apotekama i kolika je cena

Novosti online/Đ. M.

21. 12. 2020. u 11:51

ANTIGENSKI testovi na virus korona, koji su najavljeni i kao kućni testovi, izazvali su veliko interesovanje opšte populacije, ali je Krizni štab apelovao na sve građane da ih ne kupuju.

Foto: P. Milošević/N. Živanović

Iako se pojavila informacija da se testovi ne mogu kupiti u državnim apotekama, dok je moguće u privatnim, to nije tačno, što su nam potvrdili radnici više beogradskih farmacija.

U jednom velikom lancu privatnih apoteka koje rade u Srbiji su nam istakli da imaju na zalihama te testove, ali da moraju da sačekaju dalje odluke nadležnih i ne mogu da ih prodaju građanima.

- Videćemo kakve će biti odluke što se tiče prodaje, očekujemo neko rešenje narednih dana. Nije problem u samom testu, već u uzimanju uzorka, što mora da radi neko stručan.

U drugoj privatnoj apoteci su istakli da ih još uvek nisu dobili, ali i da očekuju pošiljke u kratkom vremenskom periodu. 

- Čim stignu odmah idu u karantin da čekaju svoju dalju sudbinu, tačnije da država odluči šta će biti sa njima. Do tada možemo samo da gledamo u televizor i čekamo rešenje.

Farmaceuti su rekli da će ti testovi koštati oko 1.300 dinara, a u jednoj državnoj apoteci su rekli da je sasvim moguće da neće moći da se kupe pojedinačno.

- Prodaju se, ali samo cele kutije, u kojoj ima oko dvadesetak testova, tako da mogu da ih kupuju samo zdravstveni centri. Čekamo odluku, najverovatnije narednih dana, ali i ako budu pušteni u prodaju prodavaće se cele kutije, a to nije baš jeftino da se kupi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da ti testovi nisu trebali da se nađu u prodaji, i da je posredi nesporazum.

- Nije trebalo da se desi da se testovi nađu u slobodnoj prodaji. Da li su apotekarske ustanove mogle da ih nabave - verovatno, jer one ne snadbevaju samo građanstvo, već i zdravstvene ustanove. Potrebno je da zdravstvene ustanove imaju dobru snadbevenost svih vrsta testova pa i te vrste testova - rekao je Tiodorović danas.

Pogledajte više