OBROCI I MASKE ZA DECU IZ SVRATIŠTA: Donacija kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici

V.N.

11. 12. 2020. u 06:00

POVODOM Međunarodnog dana ljudskih prava, Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici donirao je Svratištu za decu Novi Beograd gotovo 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje šiju osuđenici u ovom zavodu još od početka pandemije.

Foto UIKS

Upravnik zavoda Aleksandar Alimpić rekao je da su osuđenici sami došli na ideju da pomognu Svratištu i podsetio da su, u martu, osuđenici u najvećim zavodima u zemlji - Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu donirali 4.700 suvih obroka za socijalno najugroženije građane.

Foto privatna arhiva

- Ova akcija osuđenika ima još veću težinu jer su svojom humanošću skrenuli pažnju na osetljiv položaj mališana koji se svakodnevno susreću sa brojnim preprekama - ukazao je Alimpić.

PREVENCIJA TORTURE

DIREKTOR Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević je naveo da Uprava preduzima delotvorne mere u cilju prevencije torture u zavodima poput kontrole u primeni i zaštiti prava osuđenika i pritvorenika u skladu sa zakonom i da primenjuje preporuke Saveta Evrope koje je ova organizacija izdala povodom pandemije virusa korona.

On je podsetio i na lični doprinos i visok stepen solidarnosti osuđenika u više zavoda koji od početka pandemije izrađuju maske, odela, nazuvice, kape, kao i da je samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvedeno oko pola miliona komada zaštitne opreme.

Foto privatna arhiva

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da je Uprava posvećena poštovanju prava lica lišenih slobode i potpunoj primeni međunarodnih konvencija i domaćih propisa u toj oblasti.

- Uprava od marta intenzivno sprovodi mere prevencije za očuvanje zdravlja osuđenika, a brinuli smo i o humanom aspektu izvršenja zatvorske kazne, što znači da osuđenike, uz striktno poštovanje mera, posećuju članovi njihovih porodica i omogućen im je kontakt putem "Skajpa" i "Vibera" - naglasio je Carević.

Pogledajte više