U SKAFANDERIMA NEKI SKIJAJU, A MI SPASAVAMO ŽIVOTE: "Novosti" u intenzivnoj nezi kovid-bolnice u Batajnici (FOTO, VIDEO)

M. STANOJKOVIĆ

08. 12. 2020. u 21:30

DOK na Kopaoniku oni koji ne veruju da virus korona postoji skijaju u skafanderima, lekari i medicinsko osoblje ovde, u svojim skafanaderima, bore se za živote 390 pacijenata, od kojih je 52 životno ugroženo. U našoj intenzivnoj nezi leži devojka od 23 godine. Istovremeno, njeni vršnjaci sede po kafićima, planiraju zimovanje. Ne verujemo kad čujemo da je 70 odsto aranžmana za Novu godinu rasprodato.

Foto D. Milovanović

Ovako za "Novosti" govori doc. dr Dejan Marković, anesteziolog u crvenoj zoni jedinice intenzivne nege novootvorene kovid-bolnice u Batajnici, gde su od petka smešteni pacijenti iz Beograda i okoline.

Da uđu u novu bolnicu u Batajnici medicinari moraju da prođu prepreke između građevinskih mašina, da se provuku ispod kranova i šuta... Jer, bolnica je u petak počela sa radom, a izgradnja još traje. Ipak, kada uđu u crvenu zonu, prepreka nema. Jedino što im je važno je stanje pacijenata koje se menja iz minuta u minut. Samo u toku današnjeg dana na intenzivnu je stiglo 10 pacijenata sa teškom slikom. Iako je pritisak veliki, a bolnica nova, sve je pod konac, a tim deluje uigrano. Klinički centar zamenili su batajničkom bolnicom. Čekaju da im u pomoć stigne još 60 mladih medicinara kojima će ovo biti vatreno krštenje.

- Svi naši pacijenti su na nekoj vrsti mehaničke ventilacije - obajšnjava dr Marković. - Od toga je do sada 20 njih intubirano. Svi su kritično i njihovo stanje se menja iz časa u čas. Najmlađa pacijentkinja ima svega 23 godine. Nije imala nikakvih pratećih bolesti, a za samo četiri dana dobila je upalu oba plućna krila i stigla do intenzivne nege. Sada je čuvamo kao malo vode na dlanu.

Oboleli koji se leče u Batajnici su raznih dobi - mladi, sredovečni, ali i devedesetogodišnjaci. Svi su sa istom mukom i željom da pregrme i ugledaju ponovo vrata ove bolnice, ali sa spoljne strane.

Smena im traje šest sati. Toliko provedu pod skafanderima, bez izlaska van crvene zone i pauze na koju je radni svet navikao.

- Za jedinicu intenzivne nege potrebno je da se broj sestara učetvorostruči kako bi se medicinski radnici koji već rade sačuvali - objašnjava direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević. - To je kao kada se useljavate u novu kuću, a ne u ovako veliku bolnicu. Moramo da se prilagodimo novim uslovima. Imamo sve što nam je potrebno od lekova, do pomoćnih medicinskih sredstava. Trećina naših bolesnika, nažalost, podlegla bi bolesti, da u ovih pet dana nije smeštena u bolnicu.

STIGLO ŠEST KAMIONA SA LEKOVIMA

NOVOIZGRAĐENA kovid-bolnica u Batajnici ima 930 kreveta, a za nešto više od tri dana skoro polovina bolnice stavljena je u funkciju. Šest kamiona iz centralne apoteke punih lekova stiglo je samo prvog dana. Za intenzivnu jedinicu je predviđeno 250 kreveta, a u ovom trenutku puštena je u rad jedna zgrada sa 100 kreveta.

Pogledajte više