I DOMOVI UVELI CRVENU ZONU: Sve više zaraženih, ali i umrlih u ustanovama za smeštaj starih širom Srbije

J. Ž. S.

08. 12. 2020. u 09:16

SITUACIJA u pojedinim domovima za stare širom Srbije je alarmantna. Broj zaraženih i preminulih iz dana u dan raste, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svakodnevno objavljuje samo ukupan broj obolelih od kovida.

Foto EPA

Na pitanje "Novosti" koliko je od početka epidemije preminulo ljudi u domovima za stare, uputili su nas na Institut za javno zdravlje Srbije "Batut", iako oni podatke prosleđuju ovoj zdravstvenoj ustanovi. Prema zvaničnim podacima, trenutno je zaraženo 1.794 korisnika i 780 zaposlenih.

Koliko je situacija problematična govori primer da je, recimo, u Vili "Višnjica sedam" u Beogradu od 25 korisnika, koliki je pun kapacitet doma, do sada preminulo sedam stanara od kovida, dok je ostalih 18 pozitivno.

Vlasnici privatnih ustanova se žale i da ne znaju šta se dešava sa korisnicima kada ih prebace u bolnice. Kako naglašavaju, samo preko privatnih kontakata moguće je saznati stanje obolelog.

- U nedelju nismo mogli ni na koji način da dođemo do informacija o stanju pacijenata. Jednu ženu smo jedva pronašli i čitav dan ni mi, ni porodica nismo znali gde je smeštena. Činjenica je da je sve više zaraženih, a stanari se veoma teško prebacuju u bolnice - kaže M. R., jedan od vlasnika staračkog doma iz Beograda. - Pojedine hitne službe ne žele ni da ih voze, pa se sve češće prave crvene i zelene zone u samim domovima i tu se leče. Nažalost, mnogi privatnici nemaju lekare, pa ne znam ni kako mogu da im pomognu.

U Ministarstvu za rad ističu da, nažalost, postoje domovi u kojima je zabeležen veći broj obolelih korisnika i zaposlenih, iako su se pridržavali mera i sprovodili instrukcije.

Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad, međutim, nema saznanja i informacije da domovi ne poštuju procedure koje se odnose na prijem korisnika na smeštaj i angažovanje zaposlenih, te samim tim ni ko su njihovi vlasnici ili direktori.

- Od početka epidemije kovida u Srbiji uspostavljena je stroga kontrola praćenja primene mera i postupanja po instrukcijama i procedurama, uključujući kontrolu kretanja korisnika na smeštaju, kao i ulazaka i izlazaka zaposlenih, naročito u pogledu mogućih epidemioloških rizika - kažu u Ministarstvu. - Nepoštovanje epidemioloških mera povlači sankcije.

U svakom pojedinačnom slučaju utvrđuje se činjenično stanje, zakonitost rada i u skladu sa utvrđenim, Inspekcija socijalne zaštite postupa u skladu sa svojim nadležnostima - nalaže mere, izriče zabrane, pokreće postupke.

RETKI OTKAZALI SMEŠTAJ

SIMBOLIČAN broj korisnika je otkazao smeštaj zbog pojave kovida. Još od proglašenja epidemije, državne ustanove su ponudile korisnicima i njihovim srodnicima da privremeno prekinu smeštaj, jer su ulazile zbog zaštite od pojave zaraze u restriktivan režim rada. Slična je i situacija kod privatnika.

Pogledajte više