NEDELJA PROĐE... MINJA SUBOTA: Deca su ukras sveta

Ivan Lovrić

29. 11. 2020. u 10:10

MNOGE nedelje prođoše, ali karijera Minje Subote neprolazna je. Više od pola veka sa istim žarom bavi se muzičkom umetnošću koju daruje deci.

Foto P. Milošević

o Za početak ga pitamo za zdravlje u doba ovog korona--zla.

- Dobro je, držim se svih medicinskih preporuka: maske, distanca i što manje kontakata. Teško je, ali mora se.

o U ovom košmaru gotovo neprimećeno je prošao Svetski dan deteta.

- Tako je, nažalost, ali obavezni smo da još više damo deci, jer su ona ugrožena kao i ostale populacije.

o Sve je manje radosti. Nije bilo ni manifestacije "Radost Evrope".

- Uprkos svemu, moramo više činiti da se deca raduju. Dečji kulturni centar Beograda, čiji sam i ja deo, kroz sve ove mesece organizovao je onlajn konkurs na koji su deca slala crteže, fotografije, pesme. Javljala su se ne samo naša, već i deca iz cele Evrope i sveta.

o Nekada smo se radovali i vašoj čuvenoj TV emisiji "Muzički tobogan".

- Nema je, ali mislim da su takve emisije potrebnije nego ikada. I kada prođe ovaj virus, moramo da budemo programski i kreativno što aktivniji prema deci.

o Kada se sve sabere, vaša pesma poručuje "Deca su ukras sveta".

- Ti čuveni stihovi Ljube Ršumovića, koje sam ja ukomponovao, himna su naše dece. Nas dvojica smo zbog toga srećni, a drago mi je što su srećna i deca.

o Deci ste pripremili i jedan lep poklon.

- I pored svih ovih problema Dečji kulturni centar i ja potrudili smo se da im poklonimo nove pesme na ce-deu. Na njemu su četiri pesme posvećene Srbiji, njihovoj otadžbini. To su pesme "Pozdrav iz Srbije", "Sloboda", "Srbijo, ljubavi moja" i "Domovina se brani lepotom".

o Šta još poručujete deci?
- Da budu disciplinovana u ovoj situaciji, a mislim da jesu, i više nego odrasli. Čuvajući svoje zdravlje, čuvaju zdravlje roditelja, baka i deka.

o A starijoj generaciji?

- Budite nesalomivi, kakvi ste oduvek bili. A za moje vršnjake bih još dodao: ne daj se, generacijo.

o Da li pripremate još nešto novo?

- Kao i svi, čekam da ovo vreme što pre prođe, i da budemo slobodni. Sve me ovo mnogo sputava, jer ne mogu da budem aktivniji u gradu, na gostovanjima, TV programima. Ali radi se. Republika Srpska u decembru organizuje veliku manifestaciju "Teleton", koja se bavi prikupljanjem sredstava za prerano rođenu decu i majčino mleko. Mi iz Beograda pokušavamo da im pomognemo.

o Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Upravo to što je izašao pomenuti ce-de. Ne prodaje se, već ćemo ga poklanjati predškolskim i školskim ustanovama, Kancelariji za dijasporu i svima do kojih treba da dođe.

Pogledajte više