PREPOLOVLJEN PRIJEM STARIH: Sve manje ljudi odlučuje se za smeštaj u gerontološke centre u uslovima epidemije

J. Ž. S.

17. 11. 2020. u 12:00

POSEBNA pravila i dalje važe za zaposlene i stanare domova za stare, doneta još na početku pandemije. Zabrana prijema novih korisnika u ustanove socijalne zaštite, uključujući i domove za stare, nije postojala u okolnostima vanrednog stanja, pa ni sada, ali je broj zahteva primetno manji.

Foto: N. Fifić

Iako nema zabrane, uvedeni su stroži uslovi za nove stanare, u skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji, a tiču se dokaza da potencijalni korisnik nije inficiran koronom. Domovi moraju i da obezbede prostor za izolaciju u objektu, u kome korisnik boravi prvih 14 dana po prijemu, a posle prvog negativnog testa na virus.

Kako ističu vlasnici privatnih domova, interesovanje je veće kod onih koji treba da izađu iz bolnice i imaju ozbiljne zdravstvene probleme, a manje je mentalno i fizički sposobnih koji žele smeštaj. Nažalost, veliki je problem objasniti zdravim korisnicima i njihovoj familiji da ne mogu da izađu iz doma, niti da oni mogu da ih posete, jer ne žele da žive kao u zatvoru.

U Ministarstvu rada tvrde da i za zaposlene važe posebna pravila. Obavezna je lična zaštitna oprema, i svaki kontakt sa korisnikom, u prvih 14 dana, mora da se svede na najviše 15 minuta. Osim toga, potrebno je da korisnik, ili njegov zakonski zastupnik, pristane na takve uslove smeštaja.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih socijalnih ustanova, naglašava da niko tačno ne može da kaže koliko je novih stanara.

- Tvrdim da ima sigurno upola manje prijema korisnika nego pre kovida u istom periodu prošle godine - ističe naš sagovornik. - Mnogi domovi na glasu, koji su retko kada imali slobodnih mesta, sada ih imaju popriličan broj.

Procedura za prijem je jednostavna, tvrdi Milovanović. Neophodan je negativan test na kovid ne stariji od 72 sata i posebna soba u domu u kojoj će korisnik boraviti u četrnaestodnevnoj izolaciji sa svim već poznatim merama zaštite.

- Iako je interesovanje smanjeno, domova je sve više, pogotovu na prostoru Beograda i okoline gde postoji oko 140 pružalaca usluga. Tamo gde je zaraza prisutna, vlasnici nemaju prava da primaju nove korisnike, sve dok se ne potvrdi da su svi zaposleni i stari negativni na koronu - kaže naš sagovornik.

Pogledajte više