PREPORODILE IH FILMADŽIJE IZ AUSTRALIJE: Ovo pirotsko selo Pokrovenik posećenije nego ikad

Vitomir Ćirić

16. 11. 2020. u 11:08

GODINA koju ćemo pamtiti po krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, za pirotsko selo Pokrovenik, u srcu Stare planine, bez sumnje je - godina preporoda.

Foto V. Ćirić

Tokom leta, ali i jeseni koja uveliko odmiče, selo sa stotinak domova i pedesetak stalnih, većinom starih duša, posetio je veliki broj turista u jednodnevnim turama, a prirodom i arhitekturom ovog kraja oduševljene su i australijske filmadžije, koje već dva meseca rade film sa temom iz 19. veka. Sticajem okolnosti, ove godine je u Pokrovenik zašlo više ljudi nego svih minulih decenija zajedno!

- Niko nije mogao da zamisli da će pojavom korone selo toliko oživeti. Tokom leta posetio nas je veliki broj turista, ali, nažalost, nije bilo smeštaja, pa su oni odlazili posle jednodnevnog obilaska. Ipak, ovolika posećenost je promenila način razmišljanja kod potomaka ovih ljudi. Stare kuće su počele da se obnavljaju, ono što je ranije moglo da se kupi za nekoliko stotina evra ili budzašto, više nije na prodaju jer se svi nadaju razvoju seoskog turizma i mogućnosti da i ovde može da se zaradi i živi - kaže Slavoljub Kostadinović, predsednik mesne zajednice.

POGLED Vidikovac Smilovica odakle se vidi Zavojsko jezero, Foto V. Ćirić

Navodi da su u saradnji sa turističkom organizacijom u Pirotu postavili mobilijare na dva vidikovca sa kojih se kao na dlanu vidi gotovo celo Zavojsko jezero, Midžor, Babin zub i druge atraktivne staroplaninske lokacije. Sredili su i vodovod, ostaje još put da se asfaltira u dužini od oko dva kilometra.

- Ono što je najzanimljivije, došle su filmadžije iz daleke Australije, koji su za film o epohi 19. veka ovde našli izvanrednu scenografiju. Oduševljeni su načinom gradnje od kamena, blata i kamenih ploča, a scene budućeg filma snimane su i u najzabačenijim imanjima i pojatama u kojima je nekad bila stoka i u koje već godinama niko ne zalazi - objašnjava Kostadinović.

PRIVLAČNO Arhitektura 19. veka u staroplaninskom selu Pokrovenik, Foto V. Ćirić

Producenti filma, po svemu sudeći horora, iz nekog razloga nisu bili voljni da govore o samom ostvarenju niti da daju bilo koju informaciju o uslovima u kojima rade. Zato su meštani prezadovoljni, jer je snimanje prilika da se ponešto i zaradi. Nekoliko kuća su obnovili, one koje su prazne iznajmili su za skladišta opreme, u seoskoj ambulanti su formirali trpezariju.

PLANOVI Slavoljub Kostadinović, Foto V. Ćirić

- Ovde niko nije navikao da zaradi pare na lak način. Sada su mnogi statisti, za šta dobiju pristojan honorar. Neki su iznajmili traktore, stare vojne kamione za prevoz do udaljenih lokacija, neki su iznajmili stada ovaca. Već dva meseca zaboravljene su stare seoske razmirice i svi gledaju da na neki način budu angažovani. Ko će vam dati nekoliko hiljada dinara ako za nekoliko minuta sednete kraj ognjišta ili poterate ovce. Jedan kolega je na nekoliko minuta legao u mrtvački kovčeg i za to dobio 400 evra - kaže jedan od statista, koji ne želi da mu se pominje ime.

Pogledajte više