"ROĐACI" SA JUGA AFRIKE: Tragom neobičnog prezimena, putem interneta sklopljeno neraskidivo prijateljstvo između Kalaba u Beogradu i Pretoriji

Z. NIKOLIĆ

11. 11. 2020. u 16:44

KADA se neko na našem podneblju preziva Kalaba lakše ga je zapamtiti nego neke od "običnih" Jovanovića, Petrovića, Nikolića...

Zoran i Slavica / Mmatlou sa sinom Čepom

Ovo je priča o Zoranu Kalabi i njegovoj supruzi Slavici, koji su tražili prezimenjake širom planete i pronašli jednog među njima - za ponos, radost i pamćenje. Priča je počela poodavno, ali tim je vrednija, jer njeni odsjaji još traju.

- Kada je internet na našem prostoru postao deo svakodnevice i kada je počeo snažnije da utiče na naše živote, počeli smo da koristimo neke od njegovih blagodeti - seća se Zoran početka ove priče iz 2008. godine. - Kada smo putem interneta objavili da smo zainteresovani za prezimenjake, počeli su da nam se javljaju sa svih meridijana. Između ostalih i tamnoputi Mmatlou Kalaba iz Pretorije u Južnoafričkoj Republici.

Za naše sagovornike ovaj kontakt je bio veoma upečatljiv, tim pre što je Mmatlou vrhunski intelektualac, koji je završio studije u SAD na prestižnom univerzitetu Harvard. Trenutno je na visokoj poziciji u Ministarstvu poljoprivrede svoje zemlje.

- Bilo nam je beskrajno interesantno da jedan takav čovek, sa potpuno drugog dela planete nosi isto prezime kao i mi. Odmah smo pokušali da saznamo da li je poreklo makar nečim povezano, ali nije bilo - objašnjava Zoran.

Na jednom od bezbrojnih narečja svahili jezika, reč "kalaba" označava tikvu kojom se zahvata voda sa izvora.

- U isto vreme, afrički Kalaba - Mmatlou veliki je poštovalac fudbala - dodaje Zoran. - Dve godine pošto smo se sprijateljili počelo je fudbalsko svetsko prvenstvo koje se održavalo upravo u njegovoj zemlji.

Mmatlou je zbog Kalaba postao veliki navijač Srbije, ali u Južnoafričkoj Republici tada nije mogao da kupi dres sa simbolima Srbije jer su prodavali samo rekvizite "velikih" reprezentacija i favorita za osvajanje prvenstva.

- Tada je na scenu stupila moja supruga Slavica, kao i njen kolega Dejan Stanković, koji je kao novinar-izveštač bio upućen na takmičenje. Poslali smo Mmatlouu dresove Srbije i naše navijačke rekvizite za njega i njegovog sina Čepoa. Uskoro nam je stigla fotografija koja nas je beskrajno obradovala, a na kojoj su njih dvojica bila u srpskim dresovima i ukrašeni našim trobojkama.

Duže od decenije, dvojica Kalaba, ovaj naš i onaj južnoafrički, u stalnoj su komunikaciji putem društvenih mreža.

- Slali smo mu fotografije iz mesta gde su živeli moji preci, a to je okolina Drvara. Mnogo toga je saznao i o Beogradu u kom živimo, o našim običajima i navikama. Naravno, i mi smo stvorili lepe utiske o njihovom načinu života.

Posle ovako dugog druženja, Mmatlou je pokazao veliko interesovanje da dođe u posetu svom nesuđenom "rođaku". Istina, tu se isprečila jedna smetnja, a to je strah od naše klime. Afrički Kalaba nije ljubitelj naših niskih temperatura, magli i snega koji su sastavni deo "dekoracije" ovdašnje klime u ovo doba godine.

Tako da dvojica prijatelja čin upoznavanja pokušavaju da "udenu" u letnje doba, kada je beogradska temperatura sve sličnija afričkoj. Kako obojica kažu, okrenuti su "u susret susretu".

KORENI VODE DO ISTANBULA

SUPRUGA Slavica je započela traganje za poreklom našeg prezimena. Došla je i do prvih interesantnih saznanja: prezime Kalaba je izvedeno iz turcizma "kalabaluk", a značenje mu je larma, vika, galama, nered, pa i tuča. Još pre pojave interneta moj brat od strica Dragan, pod utiskom tadašnje dokumentarne TV serije "Koreni" tragao je za poreklom prezimena i našao da potiče od jedne porodice iz Istanbula - priča Zoran Kalaba.

Pogledajte više