"NOVOSTI" ISTRAŽUJU SRBI OSTALI BEZ SVOJE KUĆE U PRAGU: Šta se desilo sa reprezentativnim objektom za naše sunarodnike u Češkoj

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

07. 11. 2020. u 16:00

KADA je otvarana, 2012. godine, nije bilo medija koji o njoj nije izveštavao. Pet godina kasnije, Srpska kuća u centru Praga, zatvorena je u tišini, a da je glas o tome stigao u prestonicu Srbije tek godinu i po kasnije.

Foto Vikipedija

Da je zatvorena nije znao čak ni poslanik Aleksandar Čotrić, koji je kao predsednik Skupštinskog odbora za dijasporu u to vreme prisustvovao njenom otvaranju. Kako nam je rekao, njega o tome niko nije obavestio.

Vlasti češkog glavnog grada dale su reprezentativni objekat na pet spratova, površine 1.400 kvadrata, u Sokolskoj ulici 18, po beneficiranim cenama srpskim udruženjima zbog oko tri hiljade Srba koji žive u Češkoj kao nacionalna manjina. U to vreme najavljeno je da će oni u njoj imati svoj kulturno-informativni centar, biblioteku, fonoteku, i kolekciju srpskih dokumentarnih i igranih filmova i serija. Pet godina u objektu su se nalazila sedišta Udruženja "Sveti Sava" i Srpski kulturni centar, na čijem čelu je Branka Kubeš.

Foto MSP

U zdanju je trebalo da budu organizovane izložbe, koncerti, pozorišne predstave, nastupi kulturno-umetničkih društava, promocije knjiga i časopisa, festival srpskog filma... Šta se u međuvremenu dogodilo, teško je reći. Prema nekim tvrdnjama, vlasti Praga otkazale su ovaj zakup jer prostor nije u potpunosti korišćen za namene za koje je izdat. Čak postoje i spekulacije da su prostorije Srpskog centra izdavane trećim licima, za organizovanje događaja koji nemaju veze sa temama zbog kojih su dobili kiriju pod povoljnijim uslovima.
Branka Kubeš tvrdi da je presudan bio nedostatak finansija.

SVEČANOST  Otvaranje  Srpske kuće 2012. godine, Foto MSP

- Srpska kuća je bila projekat jedinstven u srcu Evrope, a mojim zalaganjem uspeli smo da za relativno podnošljivu cenu kirije iznajmimo prelepo zdanje od opštine Prag 2 - kaže gospođa Kubeš. - Tadašnje vlasti, nažalost, a ni jedna druga vlast iz Srbije, nisu shvatile značaj takve institucije u srcu Evrope. Izložbe, koncerti, međunarodne konferencije, prezentacije knjiga, pesničke večeri uvek su bili besplatni za posetioce, pa je finansijski teret pao na članove SKC i Udruženje "Sveti Sava", to jest, u najvećoj meri na mene. Na kirijama za zgradu potrošila sam nasledstvo od majke!

MSP NIJE VLASNIK, NI ZAKUPAC

REPUBLIKA Srbija, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova (MSP), nije vlasnik, niti koristi po osnovu zakupa objekat u Pragu za potrebe Srpske kuće - navodi se u dopisu MSP "Novostima". - Udruženja "Sveti Sava" i Srpski kulturni centar, od 2012. do 2017. godine, radila su na realizaciji ideje o osnivanju Srpske kuće, ali su 2017. promenila adresu i nastavila delovanje u skladu sa češkim propisima.

Kubeš tvrdi da su zgradu, koju su održavali i delimično rekonstruisali, morali da vrate Opštini, jer je jednostrano raskinula ugovor. Tamo je smestila službu koja brine o nekretninama opštine.

Foto arhiva

Dva srpska udruženja su se preselila u Žitnu ulicu, a za Srpsku kuću niko se više nije interesovao. U međuvremenu srpska udruženja dobijala su novac za projekte. Prošle godine Udruženje "Sveti Sava" dobilo je od Srbije 300.000 dinara za organizovanje 9. "Dana srpske kulture", a Srpski kulturni centar za Drugu konferenciju srpske dijaspore u EU. Od češkog Ministarstva kulture i Praga, Udruženje "Sveti Sava" je dobilo dva i po miliona dinara za izdavanje časopisa "Srpska reč".

- Preseljenje ne znači da smo prestali da radimo na očuvanju i prezentaciji srpske kulture i Srba u centalnoj Evropi. Srećom, u Pragu ima mnogo prostora koji mogu jednokratno da se iznajme za takve događaje. Verujem da će ipak doći dan kada će Srbi imati svoju kuću - kaže Branka Kubeš.
 

Pogledajte više