KORAK PO KORAK: Evo kako da pošaljete paket u inostranstvo

V.N.

05. 11. 2020. u 14:29

DRAGU osobu koja živi u inostranstvu možete obradovati u svakom trenutku poklonom iznenađenja koji možete poslati poštom ili kurirskom službom.

Foto Z. Jovanović

Knjige, fotografije, garderoba ili omiljeni proizvodi iz Srbije samo su mali deo onoga što sme da otputuje spakovano u paket za inostranstvo.

KORAK 1

ŽELjENI paket morate lepo upakovati, ako šaljete nešto što je lomljivo, potrudite se da ga dobro zaštitite. Najbolje je spakovati sve u kartonsku kutiju, ali nemojte je zatvarati i lepiti pre nego što je predate. Nadležni u pošti ili kurirskoj službi pre predavanja pošiljke moraju proveriti šta se nalazi unutra.

KORAK 2

POŠILjKA na samom pakovanju, odnosno na omotu paketa, mora da ima potpune adrese primaoca i pošiljaoca, ispisane čitko, latinicom i arapskim brojevima. Adresa primaoca ispisuje se u donjem desnom delu, a adresa pošiljaoca u gornjem levom delu adresne strane paketa. Poželjno je naznačiti i broj telefona primaoca i takođe u paket staviti jedan primerak adrese pošiljaoca, kao i adrese primaoca, u slučaju da se pošiljka ošteti prilikom transporta.

KORAK 3

DIMENZIJE i masa paketa za inostranstvo zavise od uslova ovlašćenog poštanskog operatora zemlje koja je krajnje odredište. Mada prema važećim propisima, za inostranstvo se ne može slati paket teži od 30 kilograma, a najveća dozvoljena masa uglavnom se kreće između 20 i 30 kilograma.

KORAK 4

PRILIKOM predaje paketske pošiljke može se zahtevati neka od posebnih usluga, poput oznaka da je paket osiguran do visine vrednosti koju je označio pošiljalac, u slučaju neke nezgode. Ali i da na paketu stoji nalepljena povratnica za koju pošiljalac zahteva pisano, potvrđeno uručenje, odnosno da je paket predat željenoj osobi. Po pravilu, obrasac povratnice se vraća i uručuje pošiljaocu, koju on popunjava i predaje je zajedno sa paketom.

KORAK 5

OD trenutka kada predate pošiljku, putem elektronskog praćenja u svakom trenutku možete proveriti dokle je isporuka stigla. Važno je da znate da poštanski paketi koji se šalju u inostranstvo ne smeju da sadrže predmete koji po prirodi ili pakovanju mogu biti opasni za zaposlene u transportu i koji mogu oštetiti druge pošiljke ili poštansku opremu. Takođe, novac se ne može slati u pošiljkama, kao ni predmeti čiji je uvoz ili promet zabranjen u odredišnoj zemlji.

Pogledajte više