KORONA BUKNULA U TRI DOMA: Porast broja zaraženih među korisnicima i zaposlenim u gerontološkim centrima

S. M. J. - J. Ž. S.

04. 11. 2020. u 23:00

TRENUTNA situacija u domovima za stare je stabilna i javljaju se samo sporadični slučajevi zaraze, tvrde nadležni.

Foto B. Barbatešković

Tri doma, dva u Beogradu, "Milidom" i Vila "Sveti Nikola", i "Topalović" u Kladovu od juče beleže veliki broj zaraženih, ali sa lakšim simptomima.

Prema statistici Ministarstva za rad, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo kovida 19 kod 196 korisnika i 93 zaposlena.

U Domu za smeštaj odraslih i starijih "Topalović" u Kladovu virusom korona zaraženo je 40 stanara i osmoro zaposlenih, pokazuju analize Zavoda za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru. Prema rečima Dragana Đurkića, vlasnika doma, većina zaraženih nema gotovo nikakve simptome.

- Utvrdićemo kako je virus ušao u dom. Jedna naša korisnica rođena 1931. nedavno je imala temperaturu. Ona je kao kovid-pozitivna transportovana u kladovsku zdravstvenu ustanovu, pa u Niš, odakle je vraćena jer ima blage simptome i trenutno je na Infektivnom odeljenju u Zaječaru. Dvoje korisnika je u utorak uveče poslato za Niš, ali su i oni jutros vraćeni u dom. Ostali se dobro osećaju - kaže naš sagovornik.

POSETE I DALjE U DVORIŠTU

BUDNOST zaposlenih se održava na visokom nivou. Vodi se računa o dezinfekciji, nošenju zaštitne opreme - kaže Saša Ristović, sekretar Udruženja privatnih socijalnih ustanova. - Posete su dozvoljene samo ako je spoljna temperatura iznad 18 stepeni i održavaju se isključivo napolju u trajanju od 15 minuta. Srodnici su u obavezi da dogovore unapred termin posete. Prijemi u dom su mogući isključivo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata, uz obaveznu izolaciju nakon prijema od 14 dana.

U domu ističu da od početka epidemije virusa korona u našoj zemlji rade striktno po uputstvima nadležnog ministarstva.

- Kod nas nema poseta, još smo obeleženi trakama, tako da je pristup praktično onemogućen. Korisnici koji su pozitivni na kovid su odvojeni od ostalih, a po uputstvima epidemiologa formiraćemo u domu tri zone - crvenu, zelenu i narandžastu - ističe Đurkić.

Prema našim saznanjima, u beogradski "Milidom" kovid je uneo neko od radnika, a sada su skoro svi zaraženi. Na spisku pozitivnih je vlasnik i četrdesetak zaposlenih. Slično je i sa ustanovom Vila "Sveti Nikola" u naselju Borča.

Pogledajte više