PAMETNE KLUPE ZA OSNOVNE ŠKOLE, BRNABIĆ: Digitalizacija i obrazovanje ostaju prioriteti

Tanjug

04. 11. 2020. u 15:20

DIGITALIZACIJA i obrazovanje ostaju među ključnim prioritetima Vlade Srbije, kaže premijerka Ana Brnabić, koja je danas prisustvovala doniranju "pametne klupe" OŠ "Kneginja Milica" na Novom Beogradu.

Tanjug

Najavila je da će Vlada mnogo više pažnje posvetiti preduzetnicima i ulaganjima u startap i inovatovne kompanije, kao i da će se veća pažnja posvetiti vezi velikih kompanija i startapova.

Brnabić kaže da će se do kraja ove godine i 2021. tražiti dodatni načini za stimulisanje inovatovnosti i startapova za koje navodi da na najbolji mogući način promovišu Srbiju u svetu i pokazuju šta sve domaća pamet može da stvori.

Takvi poduhvati su, smatra, inspiracija za učenike da se bave preduzetništvom.

Uvođenje programiranja i predmeta "Digitalni svet" u školsku nastavu smatra izuzetno značajnim, i navodi da ćemo 2021. imati prvu generaciju osnovaca sa znanjem svih najvažnijih programskih jezika.

U tome vidi našu prednost u odnosu na zemlje regiona i Evrope.

Kao naredne važne korake vidi oblast veštačke inteligencije i digitalizaciju zdravstva.

Inače, pametne klupe đacima OŠ "Kneginja Milica" poklonio je kablovski operator Supernova u okviru projekta "Pametne klupe za osnovne škole" koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom "Strawberry energy". Pametna klupa, pored toga što omogućava punjenje više mobilnih telefona istovremeno zahvaljujući solarnoj energiji, obezbeđuje povezivanje na internet i korišćenje različitih edukativnih i informativnih sadržaja.

Sve pametne klupe poseduju i platformu za đake sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima, a na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružzić rekao je da je pametna klupa simbol velikog ohrabrenja i simbioza domaćeg znanja i potrebe sticanja znanja učenika o digitalizaciji, kao i potvrda zdrave orijentacije i prethodnih vlada da se digitalizacijom probijamo na svetska tržišta.

Naglasio je važnost digitalizacije obrazovanja i sticanja digitalnih kompetencija, a donaciju pamtne klupe ocenio je kao pozitivan primer saradnje obrazovnog sistema i društveno odgovorne kompanije.

"Nadam se da ćemo imati još 99 ovakvih prilika na dobrobit naše dece", zaključio je Ružić povodom plana da se pametne klupe postave u brojnim školama u Srbiji.

Pomoćnik direktora OŠ "Kneginja Milica" Mileta Vasović je rekao da će kvalitet rada biti podignut na viši nivo primenom novih tehnologija i alternativnih izvora energije, a da će pametna klupa dodatno motivisati učenike za rad.

Supernova će pametne klupe donirati za još deset osnovnih škola širom Srbije, a koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe u okviru koje posluje Supernova, Vladimir Lučić kaže da ovakvim donacijama kompanija želi da da doprinos procesu digitalizacije u Srbiji.

"Pametne klupe koje krase 70 gradova u 30 zemalja biće deo ponude i đacima u Srbiji", rekao je Lučić i najavio veća ulaganja za digitalne projekte u naredne dve godine.

Osnivač "Strawberry energy" Miloš Milisavljević kaže da je želja te kompanije da unapredi javne prostore i da se učenicima približe moderne i pametne tehnologije jer je, poručuje, digitalizacija osnova svega.

Pogledajte više