SLUŽEN PRVI POMEN MAJORU TANKOSIĆU: U crkvi Svete Trojice u Trsteniku, obeleženo 105 godina od smrti oficira srpske vojske (VIDEO)

S. BABOVIĆ

03. 11. 2020. u 08:35

PRE 25 godina sam napisao prvu knjigu o dedi i nije bilo odjeka, ali novo izdanje pre nekoliko godina, promocije u Srbiji i sve češće spominjanje imena komitskog vojvode i majora srpske vojske Vojislava Tankosića čine me radosnim, jer se ispravlja nepravda, počinju da se cene vrednosti naših starih, koji su bili zanemareni iz političkih i mnogobrojnih drugih razloga.

Foto Vikipedija

Ovako za "Novosti" govori Gradimir Nikolić, unuk vojvode Tankosića, najodanijeg Apisovog čoveka i neustrašivog pripadnika "Crne ruke". On je juče, u Trsteniku, na 105. godišnjicu smrti svog dede bio na prvi put njemu održanom parastosu u Crkvi Svete Trojice. Potom su, po tradiciji, položeni venci na spomenik vojvodi. Vojvoda je ranjen nadomak Velikog Popovića 31. oktobra 1915. godine, a njegovi saborci, među kojima je bio Đuro Šarac, u šatorskom krilu preneli su ga do voza, a potom dopremili do rezervne vojne bolnice u Trsteniku.

Grob u Beogradu

POSMRTNE ostatke vojvode Tankosića, koji je preminuo 2. novembra 1915. preneli su 1922. godine njegova majka Milja i članovi Udruženja srpskih četnika, i sahranili ga na Novom groblju u Beogradu.

Gradimir Nikolić, Foto S. Babović

U staroj zgradi Osnovne škole "Sveti Sava", danas poznate kao zgrada komiteta, dežurali su dr Dimitrije Milić sa medicinskim sestrama Kola srpskih sestara. Tu su pokušali nemoguće, da spasu vojvodu. Poživeo je svega dva dana, a kada se upokojio, krišom su ga sahranili. Prethodno su mu poskidali sve epolete i druga obeležja, da bi sprečili austrougarsku vojsku da se dokopa tela.

Parastos Služba u crkvi,Foto S. Babović

- Veruje se da je tu preminuo, a nije poznato gde je tačno bila prva humka - kaže nam Nikolić, koji u knjizi "Mirno spavaj, vojvodo" spominje i da je jedan apotekar odao tačnu lokaciju rake.

SVEDOČANSTVO Austrougare obradovala njegova pogibija, Foto Vikipedija

- Koliko je bio trn u oku Austrougarima, najbolje svedoči da su ga iskopali, fotografisali telo i objavili u novinama. To svedočanstvo čuva se danas u Vojnom muzeju.

OŠAMARIO ČERČILA?

VOJVODA Voja Tankosić rođen je u maloj Rukladi, nadomak Uba i Lajkovca. Bio je učesnik ključnih istorijskih dešavanja u Kraljevini, aktivni član Narodne odbrane, jedan od osnivača "Crne ruke", a komandovao je streljanjem braće kraljice Drage Mašin u Majskom prevratu 1903. Jedan od najvećih junaka balkanskih i Prvog svetskog rata, odlikovan je Karađorđevom zvezdom. Ostala je i legenda da je 1903. godine ošamario mladog britanskog novinara, nezadovoljan njegovim opisom Srba. Bio je to Vinston Čerčil.

Austrijska i mađarska štampa izveštavale su da je "demona svetskog rata, podstrekača ubistva prestolonaslednika, majora srpske vojske, čije je izručenje traženo ultimatumom od Srbije - stigla zaslužena kazna".

Sećanje Polaganje venaca na spomenik u Trsteniku, Foto S. Babović

- Trsteničani neće zaboraviti ime Voje Tankosića - kaže Ivan Nešić, profesor istorije i većnik za kulturu. - Još pre pet godina, na ideju učenika Gimnazije "Vuk Karadžić", počelo je obeležavanje godišnjice njegove smrti, i to se neće nikada prekinuti.
 

Pogledajte više