INTERVJU Obrad Kesić: Ko god da pobedi, Srbija mora da uvaži

D. SAVIĆ

01. 11. 2020. u 14:00

ŠTA god da se desi na američkim izborima, neće moći da se izbegne činjenica da je Srbija najvažniji faktor za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Foto M. Anđela

To će morati da uvažava administracija potpredsednika Džozefa Bajdena, ako pobedi, baš kao što to već sada čini predsednik Donald Tramp. To se neće menjati.

Uoči predsednikih izbora u SAD uveren je u ovo šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i politički analitičar Obrad Kesić. Razlika je, dodaje on, samo što će u slučaju pobede Bajdena naši oponenti pokušati da kažu da to nije samo poraz Trampa, već i Srba, koji u velikoj meri podržavaju republikanskog kandidata.

- Ako Tramp pobedi, imaćemo ubrzan prirodni proces novog svetskog poretka koji bi išao u korist Srbije zbog sporazuma u Vašingtonu i saradnje koja je ostvarena sa ključnim ljudima iz Trampove administracije. Srbija bi u Trampovom drugom mandatu bila najvažniji faktor u regionu. U slučaju pobede Bajdena taj proces bi bio sporiji, a Srbija i RS bi se borile sa percepcijom da su i one izgubile, jer je Tramp poražen. Ali, ostaje realnost da se bez Srbije ne može rešavati nijedan problem, pa je veoma važno da se držimo svojih interesa.

o Kakve su vaše prognoze, ko ima veće šanse za pobedu, Tramp ili Bajden?

- Moje procene govore da je Tramp u poziciji da ponovo bude izabran. Bajden ima prednost od 10 procenata na nacionalnom nivou. Tamo gde je najveća populacija, u Njujorku, Los Anđelesu, Čikagu, dominiraju demokrate. Ali, ako pogledamo ankete za neodlučne države koje i odlučuju izbore, Tramp proširuje prednost, kao na Floridi, u Ohaju. Po pitanju ekonomije, reda i mira, u neodlučnim državama više veruju Trampu. Demokratama je zato dominantno pitanje kriza oko kovida 19, jer većina građana SAD misli da se Tramp nije dobro snašao, iako se i taj procenat smanjuje. Po energičnosti, Tramp ima prednost. Bajden je obišao samo šest država u kampanji, Tramp pet puta više i držao je mitinge. Od poslednje predsedničke debate Bajden je u defanzivi, jer je napravio par gafova i sad mora da objašnjava sopstvene reči.

o Očekujete li spor oko rezultata glasanja?

- Demokrate su angažovale 140 advokata u ključnim, "neodlučnim" državama, da posle izbora podnesu žalbe, jer očekuju mnogo problema sa listićima koji dolaze poštom. Republikanci prate šta rade demokrate, pa i oni imaju solidan pravni tim koji će na dan izbora, i dok se broje glasovi, da pokrene tužbe. No, sada imamo novu situaciju u Vrhovnom sudu, sa još jednim konzervativnim sudijom, što ide naruku Trampu, ako izborni proces završi u sudnici.

GLASOVI SRPSKE ZAJEDNICE

o KAKO gledate na inicijativu "Srbi za Trampa 2020"?

- Grenel ide u Pitsburg u Srpski klub, pa vidimo da je taj pokret ušao u glavni tok Trampove kampanje. To pokazuje da Srbi jesu jedan od ključnih faktora na koji Tramp računa.

Očekivalo se i da Bajden izda saopštenje gde definiše stavove i poglede na srpsku zajednicu. Iako očekujem uopštenu poruku da su spremni na saradnju sa Srbima, bez dubine i značaja, to govori da obe kampanje vide Srbe kao zajednicu koja može da bude odlučujuća u neopredeljenim državama - Viskonsinu, Ohaju, Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Arizoni, Nevadi, Džordžiji.

o Predviđate li izbijanje nasilja posle izbora?

- Ima indikacija da ultralevičarska "Antifa" sprema velike demonstracije na sam dan izbora. Vidimo da se i među Trampovim glasačima pokazuje nespremnost da prihvate rezultate izbora, jer očekuju da budu pokradeni posle velikog broja listića koji stižu poštom, a demokrate u državama koje kontrolišu proširuju rokove legitimnosti prebrojavanja listića. Dok Vrhovni sud ne donese konačne odluke, imaćemo neizvesnu situaciju. To stvara prostor da se mobiliše javnost, posebno ona strana koja gubi. Verujem da ćemo ući u ozbiljan period nestabilnosti i dublju krizu nego sad. Nema mnogo prostora za dogovor i pomirenje.

Foto M. Anđela

o Kakve će biti ekonomske posledice ovih izbora?

- Volstrit počinje da "pada" kad Bajden izjavi da će kriza oko korone trajati do 2022. godine, jer berza želi otvorenu ekonomiju i život sa koronom. Upravo takvu poruku šalje Tramp i zato je Volstrit sve dosad bio jak. Ako Bajden pobedi i uvede veći porez za ljude koji zarađuju 400.000 dolara, to će sputati obnovu ekonomije, jer oni neće hteti da ulažu u proizvodnju i radna mesta, nego će da seku rashode. Tramp zagovara otvaranje ekonomije, veliki paket stimulacije, koji je sad blokiran u Kongresu, jer ga demokrate ne prihvataju. Sa Bajdenom će se ući brže u krizu, koja nas svakako čeka.

o Kako će to uticati na odnose Vašingtona sa Pekingom, Briselom, Moskvom?

- Kad Amerika kine, drugi dobiju grip. Kina je preuzela važno mesto u globalnoj ekonomiji, ali i ona ima probleme, pa je realno očekivati da će ekonomski rast biti problematičan za zapadne ekonomije, vezane za kinesko tržište. To može imati ozbiljne posledice po Evropu, a time i Zapadni Balkan, jer je ekonomski vezan za EU. Obe strane kao argument koriste strano mešanje. Demokrate ponovo optužuju da su Rusi pomogli Irancima da onemoguće da Bajden pobedi. Republikanci govore da je Bajdenova porodica korumpirana i pod kontrolom Kine. Možemo očekivati da će ako Tramp pobedi imati problem kod oponenata zbog Rusije, a Bajden zbog Kine.

Pogledajte više