NAŠI ĐACI U TRI DANA OSVOJILI MEDALJA: Ogroman uspeh mladih naučnika iz regionalnog centra za talente "Beograd dva""

Branka Borisavljević

01. 11. 2020. u 10:30

NA TRI međunarodna takmičenja u tri dana osvojili su 16 medalja! Polaznici Regionalnog centra za talente "Beograd dva" apsolutni su pobednici međunarodnog takmičenja mladih istraživača u Indoneziji.

Foto I. Marinković

Naučnim radovima o prirodnom ekstraktu za lečenje oboljenja koja su rezistentna na antibiotike, prisustvu opasnog pesticida u medu, uticaju aronije na imuni sistem, bili su neprikosnoveni i osvojili su sve medalje - zlato, srebro i dve bronze za zajednički rad. Našim đacima su pripala i dva specijalna priznanja.

Takmičenja su održana od 28. do 30. avgusta. Zbog epidemiološke situacije mladi naučnici su svoje radove prezentovali onlajn. Pored Indonezije, na Evropskoj geografskoj olimpijadi, koja je održana u našoj prestonici osvojili su po dva zlata, srebra i bronzu, a u Tunisu na Internacionalnom festivalu nauke takođe su se okitili sa šest medalja. Za najboljeg mladog istraživača u Indoneziji proglašena je Mara Raičković, učenica Osme beogradske gimnazije, koja je osvojila i zlatnu medalju.

- Zbog prekomernog korišćenja antibiotika, pojedine bakterije su postale rezistetne, pa sam u svom radu ispitivala nove prirodne lekove za lečenje bolesti, odnosno antibakterijska dejstva ekstrakta od gljive schizophyllum commune - otkriva Mara, za "Novosti". - Iz dva različita soja pomenute gljive izdvojena su četiri ekstrata, koji imaju odlično antibakterijsko i antigljivično dejstvo i mogli bi da se koriste kao lek.

STROGA SELEKCIJA

REGIONALNI Centar za talente "Beograd 2" je rasadnik mladih naučnika, a strogu selekciju prolaze samo najbolji. Od 2012. godine, kada su počeli da se takmiče, njegovi polaznici su osvojili 130 medalja.

Prema rečima Nikole Srzentića, direktora ove ustanove, škole svakog septembra predlažu učenike od sedmog razreda osnovne škole za proces "identifikacije". Tim psihologa Centra priprema testove prema uzrastu, a testiraju se najmanje četiri vrste inteligencije. To je prvi stepenik koji treba preskočiti. Od oko 1.500 prijavljenih, ostaju samo najbolji. Prolaznost na testovima je oko 40 odsto.

ĐACI su sa mentorima odlučivali o temi rada. Da bi se kvalifikovali za takmičenje, morali su da pošalju istraživanje mesec dana ranije, kako bi komisija odlučila da li rad zaslužuje da uđe u takmičarsku konkurenciju. Učenica trećeg razreda Trinaeste beogradske gimnazije Anisija Savić, osvojila je srebro u Indoneziji i bronzu u Tunisu. Ona je izučavala uticaj aronije na makrofage - imune ćelije, koje najčešće učestvuju u odbrani od bakterija.

- Dokazala sam da aronija poboljšava imuni sistem, tako da preporučujem ekstrat aronije - kaže Anisija.

- Iz miševa sam izolovala ćelije, ostavila sam ih jedan dan da jedu aroniju. Istraživanje je pokazalo da makrofage, koje su tretirane aronijom, ubijaju bakterije i imaju jaču sposobnost odbrane.

RIZNICA Priznanja polaznika Regionalnog centra za talente  "Beograd 2", Foto K. Mihajlovć

NjIHOVI drugari Nada Matejić i Ognjen Srzentić, istraživali su da li se u medu nalaze neonikotionidi, štetni pesticidi, kako za ljude, tako i za pčele.

- Analizirali smo deset uzoraka bagremovog, suncokretovog i livadskog meda, iz Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore - priča Nada. - Najzdraviji je bagremov med. Našli smo štetne neonikotionide u medu, koji dužim korišćenjem može izazvati srčane probleme. Loš je i po pčele, jer gube osećaj za orijentaciju, sposobnost letenja, što dovodi i do smrti.

NIJE SVE U PARAMA

NAŠI đaci su u Indoneziji pobedili u oštroj konkurenciji 93 rada, dok je u Tunisu bilo 160 prezentacija. Iza sebe su ostavili vršnjake iz zemalja koje nekoliko desetina puta više ulažu u obrazovanje. Jedna od njih je i Singapur, gde se za obrazovanje i nauku izdvaja 60 odsto BDP, pa njihovi đaci postižu odlične rezultate na takmičenjima. Izdvajanja za ove namene u našoj zemlji su tri odsto.

NAGRAĐENI polaznici su prvi put učestvovali na nekim međunarodnim takmičenjima, a u Indoneziji i Tunisu su se predstavili istim radovima. Četiri meseca, tokom leta, proveli su u univerzitetskim laboratorijama u Novom Sadu i Beogradu, uz stručni nadzor mentora dr Borisa Pejina sa Instituta za multidisciplinarne studije i dr Ivane Stojanović, sa Instituta "Siniša Stanković".

Specijalna priznanja u Indoneziji dobile su Milica Milosavljević iz Šeste gimnazije za rad "Pesma kubne jednačine" i Ljiljana Konjević, iz Matematičke gimnazije za istraživanje "Broj slika u ravnim ogledalima".

Pogledajte više