"AMERIKANAC" NE ZABORAVLJA KORENE: Vlado Jakšić, košarkaški i fitnes trener u Čikagu, odmor provodi u rodnom selu

Bogoljub Grujić

02. 11. 2020. u 07:10

KOŠARKAŠKI i fitnes trener, Vlado Jakšić (53), koji živi i radi u Americi, odmor redovno koristi da poseti Ravni Topolovac, selo kod Žitište, gde mu je rođen otac i ima brojnu familiju.

Foto privatna arhiva

- Porodica je brojna, nas Jakšića ima svuda po svetu i leto je prilika da se okupimo i evociramo uspomene na pretke - kaže Jakšić.

Pripremao se za povratak u Čikago gde ga očekuju obaveze.

- Zbog situacije sa virusom korona, produžio sam boravak i, na veliko zadovoljstvo, obišao rodbinu, pratio treninge košarkaša Svetog Đorđa iz Žitišta, jer bez košarke ne mogu nijedan dan - iskren je Vlado.

SKLONOST prema sportu preneo mu je otac, sada pokojni Milovan, svojevremeno rukometaš Crvene zvezde i uz Šekija i Džaju, jedna od glavnih "faca" sredinom šezdesetih godina u Beogradu.

KOKOŠKOV UZOR

IGOR Kokoškov, poreklom takođe Banaćanin, rođen u Banatskom Brestovcu, selektor Srbije i trener evroligaša Fenerbahčea iz Istanbula, napravio je sjajnu karijeru u Americi i zadao "domaći zadatak" svim srpskim trenerima koji se bave košarkom, a kojima je veliki uzor - kaže Vlado Jakšić, koji ima  želju da radi kao trener u Srbiji.

- Valjda će doći i taj dan...

Bio bih najsrećniji na svetu i uopšte nije bitno koji klub i koji rang, samo da se oprobam u Srbiji, makar i kao asistent trenera!

Foto privatna arhiva

Popularni Pinjo je 1967. godine otišao u Ameriku, a tri meseca kasnije, u braku sa Novosađankom, dobio sina Vladu.

- Majka mi je 1982. godine preminula, otac pre tri godine, ali njihov dobri duh optimizma jasna su mi smernica i sledim taj trag - dodaje čovek koji je završio biznis i ekonomiju, ali je posvećen velikoj ljubavi, košarci, koju je kao student igrao.

KAO devetogodišnji dečak, kako kaže, imao je tu čast da upozna čuvenog košarkaša Dražena Dalipagića, koji je u Zrenjaninu služio vojsku. Popularni Praja mu je poklonio značku sa OI u Montrealu 1976. koju i danas čuva. Od tada je zaljubljenik u kraljicu igara, kojoj je maksimalno posvećen i svakodnevno je po više sati na parketu, kao savetnik i trener u nekoliko srednjih škola i koledža u Čikagu.

Pogledajte više