ZA SVAKO DETE 50.000 DINARA: Država hraniteljima daje platu, ali i novac za izdržavanje mališana

J. Ž. SKENDERIJA

28. 10. 2020. u 11:00

ZA odgajanje mališana bez roditeljskog staranja u hraniteljskoj porodici država mesečno izdvaja više od 50.000 dinara po detetu! U taj iznos ulazi naknada za rad hranitelja od 19.509 dinara, novac za izdržavanje korisnika od 27.155 dinara, troškovi džeparca su 4.566, a ukoliko se dete ne školuje u mestu prebivališta, sledi i naknada za prevoz koja se kreće od 4.481 do 6.571 dinar.

Ilustracija / Foto Depositphotos

Više od 90 odsto dece bez roditelja u Srbiji smešteno je u hraniteljskim porodicama, a ostalih 10 procenata je u institucijama. Brojevi pokazuju da se na ovakav način brine o 5.247 mladih do 18 godina i 1.081 onih od 18 do 26 godina koji su na redovnom školovanju.

Dobrila Grujić, dugogodišnji direktor Centra za porodični smeštaj i usvojenje smatra da je, ipak, najvažnije da se posveti više pažnje izboru kvalitetnih hranitelja koji treba da imaju empatiju i ljubav prema deci koja su preživela velike gubitke i umeju da se nose sa njihovim potrebama.

- To je izuzetno složen zadatak, posao koji se ne završava za osam sati, ne radi u kancelariji i ne dobija naknada ni za prekovremeni rad, slobodni dani, godišnji odmor, niti bolovanje - kaže naša sagovornica. - Kada je reč o finansijama, treba odvojiti sredstva koja hranitelji dobijaju za potrebe deteta čija se potrošnja prati, od sredstava za njihov rad. Tražiti od hranitelja da rade bez nadoknade dovelo bi u pitanje hraniteljstvo, a deca kojoj je porodica neophodna ponovo bi se vratila u domove za decu, za šta država izdvaja mnogo više sredstava. Ipak na prvom mestu je dobrobit ove dece.

Priča o naknadama hraniteljima unosi zabune, predstavlja atak na hraniteljstvo i zamagljuje suštinu zaštite dece bez roditeljskog staranja.

Ona navodi da se prebrojavanjem dinara i izostankom adekvatne kampanje za izbor dobrih hranitelja skreće sa pravog koloseka. Naglašava da je važno vratiti se podršci biološkoj porodici, kako bi što pre vratili u porodično gnezdo decu koja su privremeno izmeštena u hraniteljske porodice, dok se prilike u biološkoj ne poprave.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naglašavaju da u skladu sa Pravilnikom o hraniteljstvu, hranitelji imaju obavezu da vode evidenciju o utrošku sredstava namenjenih za izdržavanje dece u tzv. radnoj svesci. Sveska se daje na uvid savetniku za hraniteljstvo koji prati porodicu i usmerava i koriguje njihov rad.

Svega 10 odsto dece živi u domovima

- Hraniteljima se pruža kontinuirana stručna podrška za obavljanje njihovih zadataka i dužnosti, a deca se redovno prate - kažu nadležni. - Ukoliko se određeni propusti u radu dogode, a procena je da se oni mogu korigovati, pruža im se podrška. Ukoliko se radi o ozbiljnim propustima ili kriznoj situaciji u hraniteljskoj porodici koja ugrožava decu, vanredno se preispituju njihove podobnosti, koja se inače periodično preispituje na dve godine, kada im se produžava potvrda za bavljenjem hraniteljstvom ili ukida opšta podobnost.

POKRIVENI SVI TROŠKOVI

NADOKNADA za izdržavanje dece na hraniteljstvu se redovno isplaćuje i u skladu je sa rastom troškova života na godišnjem nivou. Osnovni iznos nadoknade za psihofizički zdravo dete može biti uvećan ukoliko dete dobije određene zdravstvene i razvojne probleme. Visina nadoknade za izdržavanje deteta na hraniteljstvu pokriva osnovne potrebe deteta, posebno imajući u vidu da deca i mladi na hraniteljstvu ostvaruju i druga prava kao što su pravo na džeparac, troškove prevoza do škole, nadoknadu za nabavku knjiga, troškove rekreativne nastave, ekskurzije ili mature.

Pogledajte više