FALSIFIKUJU LIČNE KARTE I GLUME PRED PSIHIJATROM: Kako bi došli do penzije pojedinci se odlučuju i na malverzacije

S. Vidačković

22. 10. 2020. u 18:00

VIŠE od 270.000 građana Srbije prima ček invalidske penzije, što je svega 15 odsto od ukupnog broja korisnika Fonda PIO. Iako su pooštreni kriterijumi za ostvarivanje ovog prava, uvek se nađe jedan broj ljudi koji na razne načine pokušavaju da prevare sistem.

Foto AP

Tako se prepričava slučaj žene koja je pre nekoliko godina, prevarila i domaći i crnogorski Fond PIO, kako bi na ime invalidnine, nasledila penziju pokojnog muža, sa kojim je stupila u brak neposredno pre njegove smrti. Ona se dobro informisala o tome kakav izgled i ponašanje bi trebalo da ima kako bi lekarsku komisiju uverila da je psihički obolela. Kosu je ofarbala u jarko crvenu boju, a na prvom razgovoru sa psihijatrom nekontrolisano je menjala raspoloženja - od smeha do suza, a sve je bilo propraćeno i čudnim pokretima. Isto je ponovila i pred crnogorskom komisijom i dobila penziju višu od 400 evra!

Nekad trećina bili invalidi

PREMA podacima Fonda za jul 2020. invalidsku penziju prima 270.345 korisnika (15,9 odsto od ukupnog broja korisnika penzije). U 2015. bilo ih je 312.357 (18 odsto), 2010. godine 352.961 (21,7 odsto), a 2000. godine 427.466 invalidskih penzionera ili 28,3 odsto od ukupnog broja.

Neosnovane invalidnine i zloupotrebe danas su svedene na minimum, objašnjavaju, za "Novosti u Fondu PIO.

- Ranije se do neosnovanih invalidskih penzija najčešće dolazilo na osnovu neverodostojne medicinske dokumentacije - kažu u PIO. Bilo je i slučajeva kada je umesto podnosioca zahteva izlazila na veštačenje druga, obolela osoba, uz falsifikovanu ličnu kartu.

Zakon o PIO iz 2003. godine maksimalno su pooštrili uslove za dobijanje invalidske penzije. Pravo na ovu vrstu nadoknade, građani ostvaruju na osnovu potpunog gubitka radne sposobnosti.

Isplata invalidskih penzija privremeno se obustavlja kad se korisnici ne odazovu na drugi poziv za pregled, kada Fondu ne dostave činjenice koje su značajne za ostvarivanje prava, ili nisu poznati potrebni podaci u vezi sa obavljanjem isplate.

Pogledajte više