FESTIVAL "NOVOSTI": Humanost naš pogled na svet - podeljene "Naj-torte" (VIDEO)

V.N.

17. 10. 2020. u 14:19

ZA finiš festivalske nedelje, koju naša Kompanija "Novosti" organizuje povodom 67. rođendana našeg lista, želimo da vas upoznamo sa akcijama Fondacije humanosti "Večernjih novosti".

Foto: M. Anđela

Punih 19 godina naša Fondacija obezbeđuje i doprema pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, sakuplja novčac za lečenje bolesnih, daruje knjige bibliotekama, pomaže srednjoškolce i studente...

Naša Fondacija humanosti nastavila je i tradicionalnu akciju "Naj-torte". U čarobnom carstvu slatkiša takmiči se više stotina žena iz Srbije koje pripreme maštovite torte, ukrašene poslastičarskim umećem i protkane ljubavlju prema deci koja rastu bez svojih najmilijih. Punih 30 godina, torte su deljene mališanima iz prihvatilišta i domova za nezbrinutu decu u Beogradu i Pančevu. Ove godine, popularna akcija "Naj-torte" nije mogla da se održi na tradicionalan način, ali nismo želeli da mališani koje svake godine obradujemo ne dobiju parče slatkog zadovoljstva. Do sada su domaćice izlagale slatkiše u holu jednog beogradskog šoping-centra, a ove godine akcija je organizovana na drugačiji način: slatke đakonije sada su pripremale beogradske poslastičarnice i nekoliko domaćica koje se redovno takmiče.

U okviru rođendanske festivalske nedelje, predstavnici kompanije "Novosti" obišli su Školu za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" i Udruženja "Živimo zajedno" i "RO-DE". Dve domaćice i višegodišnje učesnice, poželele su i da mališanima lično uruče torte. Iz Leskovca je doputovala Zorica Đorđević, a iz Rume Vesna Atković.
Vesnina višespratna torta zasladila je učenike škole u Zemunu, a Zoričina, ukrašena Diznijevim junacima ostala je u Udruženju "Živimo zajedno" na Dorćolu.

- Ove godine ova akciju bismo organizovali 31. put, ali zbog kovida 19, "Naj-torte" nismo mogli da organizujemo na tradicionalan način. No, to nas nije sprečilo da obradujemo mališane. Na naš poziv odazvale su se poslastičarnice i domaćice koje imaju licencu za pripremanje slatkiša, i zbog toga smo im zahvalni - kaže Divna Čanaćević, direktorka Fondacije humanosti.

Štićenici u udruženju "RO-DE" dočekali su nas sa pesmom i kazali nam da se svake godine raduju tortama. Kada su načeli šarene torte, i nakon što su se zasladili nisu skidali osmeh sa lica. U Udruženje "Živimo zajedno" i Školu za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" torte su stigle baš za vreme ručka.

- Nisam znala da nas čeka iznenađenje posle ručka. Torte su predivne, sve pohvale za one koji su ih pripremili - rekla nam je Darija, jedna od učenica škole u Zemunu.

Jelena Vukić direktorka škole rekla nam je da je "dolazak" torti za njihove učenike izuzetno važan događaj, posebno za one koji borave u domu tokom nedelje jer tako osete kućnu atmosferu.

Vesna Atković koja je svoju višespratnu tortu dovezla iz Rume kazala nam je da je njena motivacija dečji osmeh:

- Takmičim se gotovo 20 godina, moja najveća motivacija je kada vidim koliko njima znači ova akcija i koliko su mališani srećni.

Ovo mišljenje deli i Zorica Đorđević, koja u akciji "Naj-torte" učestvuje 30 godina. Osim dve domaćice ove godine odazvale su se i "Poko Loko", "Specijal Pančevo", "Ostojić torte" i poslastičarnice "Rausinović" i "Gala".

Tokom prethodne nedelje trudili smo se da obezbedimo zanimljiv sadržaj kako bi smo na pravi način obeležili 67 godina "Večernjih novosti". Verujemo da ste uživali u svemu što smo pripremili.

Pogledajte više