MOZAIK BOGORODICE KRASI ULAZ: Umetnički rad porodice Ivanović, iz Paraćina, ukrašavaće Hilandar po blagoslovu igumana Metodija

Zorana Rašić

18. 10. 2020. u 23:00

PO ikoni iz riznice manastira Hilandar, umetnička porodica Ivanović iz Paraćina, čiji je "guru" akademski slikar Zoran Ivanović, izrađuje prvi mozaik za ovu svetinju.

Foto Z. Rašić

Na kamenoj slici koja će ukrašavati glavni ulaz u Hilandar biće scena uvođenja u hram - Vavedenja Presvete Bogorodice. To je njihova manastirska slava.

- Za razliku od drugih svetogorskih manastira, Hilandar nema mozaičku tradiciju, stoga je iguman Metodije želeo nešto iz tog opusa. Ostalo je sve bilo u Božjim rukama jer smo moj sin Temjan i ja često odlazili u Hilandar - priča, za "Novosti", slikar svetskog ugleda Zoran Ivanović. - Prilikom jedne takve posete, ne znajući za njihovu nameru, odneo sam im na poklon moj prvi mozaik Bogorodice koji sam radio za jagodinsku Crkvu svetih apostola Petra i Pavla. Šetajući sa ocem Simeonom, monahom koji je bio zadužen za umetnički rad, došli smo do glavnog ulaza i prosto nisam mogao da verujem koliko je to bilo pogodno mesto! Dogovori su trajali skoro dve godine. Na kraju smo Temjan i ja dobili za mozaik blagoslov od igumana.

Pola miliona kamenčića

Po kazivanju Temjana Ivanovića (37), mozaik će imati više od pola miliona delova - kamenčića i oko 200 kilograma.

- Radimo po inverznoj metodi, što znači, sa naličja. Rezultat se vidi tek na kraju i u tome jeste čar. Ceo taj koncept je u skladu sa našim načinom razmišljanja čiji je osnov - vera.

Svako od nas ima svoj lični pristup umetnosti, ali to zajedništvo je najvažnije: da se porodica dogovori, radi i realizuje dogovoreno.

Sestra Vasilisa dodaje:

- Osam sati rada svakog dana se podrazumeva. Mozaik traži preciznost ruke, tehničko znanje, pa kad se umorimo i oči se prezasite sitnih kamenčića, pređemo na krupnije stvari.

Prva i najvažnija stvar bila je potraga za kamenom koji određuje kolorit mozaika. Kako prirodni kamen nema svu višebojnost i prozračnost, dodatni materijal je veštački kamen, staklo ili pasta. Njime će umetnici iz Paraćina raditi delove ogrtača male Bogorodice, njene majke, Svete Ane, odežde oca Joakima i devica koje je prate. Napravili su skicu, kamen je obezbeđen do martovskog uvođenja vanrednog stanja, pa je najstariji Ivanović sa svojim umetničkim podmlatkom usaglasio zadatke. Osim sina, u staroj roditeljskoj kući u Paraćinu u izradi mozaika učestvuju i njegove dve ćerke, Temjana i Vasilisa. Njihova specijalnost je grafički dizajn i primenjena umetnost, pa se svi skladno dopunjuju. Kad se svi kamenčići slože, mozaik se zaliva specijalnim lepkovima koji mu daju elastičnost. Tako se i podiže na zid.

Foto Z. Rašić

Mozaik za Hilandar će biti veličine oko pet kvadrata, dva i po puta dva metra. Sa trinaest figura, biće jedan od najzahtevnijih. Osim trogodišnje Bogorodice, tu su njeni roditelji koji je uvode u hram, sveštenik i sve pratilje, kao i anđeo koji na skici nedostaje.

- Mi smo verujuća porodica. Moja deca i ja smo veoma vezani za crkvu, pa ovo smatram nagradom. Ikonopis, freskopis ili mozaička umetnost na sakralnu temu ne može da se dobro uradi ako čovek nije verujući - tvrdi najstariji Ivanović. - Za šest, sedam meseci, bože zdravlje, mozaik za glavni ulaz ćemo završiti. A do tad će se, nadamo se, stvoriti uslovi da možemo da odemo do Grčke i Svete Gore, da ga postavimo na našu svetinju.

Pogledajte više