BEBICA SE NAGUTALA KRVI, NJE VIŠE NEMA: Porodica vaspitačice Danijele Kosić iz Negotina traži istinu o smrti preminule porodilje

S.M.Jovanović

13. 10. 2020. u 14:50

SAŠA Kosić (49), suprug trećerotke Danijele (41), vaspitačice iz Negotina, tragično preminule u Nišu 7. oktobra, traži da se utvrdi istina o smrti ove mlade žene koja je u negotinsku bolnicu primljena bez ikakvih problema 6. oktobra, a dan kasnije nakon porođaja u kojem je rodila ćerku Evangelinu preminula na intenzivnoj nezi GAK-a Niš.

Foto: S.M.Jovanović

- Nezamislivo mi je da zdrava žena koja je na nogama otišla na porođaj tako ode. Zahtevam da se utvrdi šta se dogodilo. Ne upirem prstom ni u koga, samo hoću da znam zašto je preminula, zašto nam je ćerka sada u kritičnom stanju i na aparatima, a ako postoji odgovornost da se krivac najstrože kazni – očajan je Kosić.

Danijela je 6. oktobra došla na zakazani prijem na odeljenje ginekologije i akušerstva negotinskog Zdravstvenog centra u kojem se porađala i prva dva puta.

- U ponedeljak je išla da kupi neke stvari za bebu, pa meni poklon za rođendan i namirnice za tortu, a u utorak sam je odvezao u 8 ujutru u bolnicu. Čuli smo se popodne oko pola četiri i rekla mi da joj donesem nešto da pojede jer su je preskočili za ručak. Odneo sam joj pljeskavicu. Izašla je ispred ulaznih vrata ginekologije sa stalkom i nekom infuzijom. Sve je delovalo normalno, dobro je izgledala, nije se žalila ni na šta. Oko pola sedam su me zvali iz bolnice da mi kažu da beba nije u redu i da dođem da je vidim i potpišem za transport – kaže Saša.

Foto: S.M.Jovanović

U Zdravstvenom centru u Negotinu ističu da je Danijela primljena u bolnicu sa sumnjom na “visoko prsnuće vodenjaka u 40. nedelji željene trudnoće zbog porođaja”. Međutim, tokom popodneva je imala “krizu svesti, sličnu epileptičnoj krizi” zbog čega je pozvan neurolog, a ona upućena na carski rez. Prilikom operacije na kojoj su bila čak četiri ginekologa, dva hirurga, urolog, tri anesteziologa i dva pedijatra, konstantovan je krvav sadržaj u trbušnoj duplji i dve rupture na materici.

- Lekari su  uložili sve napore da spasu pacijentkinju. Kada je započet carski rez, uočili su da žena već krvari i da ima rupture materice. Odmah su izvadili bebu, kao i matericu, a zatim je ušili. Nakon toga joj je pritisak bio vrlo nizak i, uprkos lekovima, nije došlo do boljitka, pa je poslata u KC Niš. Tokom operacije je dobila tri transfuzije krvi i dve plazme u Negotinu, a u putu do Niša i četvrtu transfuziju – saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, v.d. direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Danijela je u Niš, međutim stigla sa nemerljivom tenzijom, slabo pipljivim pulsom, bez svesti, intubirana, širokih zenica koje ne reaguju na svetlost.

- Ona je u Nišu primila deset kesa krvi i plazme prilikom operacije. Tamo su je nakon višečasovne operacije zatvorili i priključili na aparate. Poslednji put sam je video na intenzivnoj nezi na aparatima oko 13 časova. Preminula je popodne – priča nam Saša Kosić.

Porodici je data preliminarna otpusna lista, ali rezultate obdukcije nisu dobili, kažu njih će najpre dobiti bolnica u kojoj je Danijela preminula.

- Hoću da znam šta se desilo, da li su učinjene neke greške, da li je u pitanju neka aljkavost, možda nedovoljna opremljenost bolnice za tako nešto, to hoćemo da znamo. Bebica je na aparatima u Tiršovoj, kritično je, videće se uskoro hoće li moći samostalno da diše, nagutala se valjda krvi, ostala i bez kiseonika i baš zbog toga hoću da znam istinu – kategoričan je Saša Kosić.
 

Pogledajte više