GAŠENJE LOŠE I ZA UČENIKE: U Zavodu za udžbenike ne veruju u glasine da im se navodno sprema zatvaranje

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

13. 10. 2020. u 13:17

U ZAVODU za udžbenike nemaju informaciju da im se uskoro sprema "gašenje", kako su objavili pojedini portali, i da će tržište srpskih udžbenika gotovo potpuno preuzeti stranci. Prema tim spekulacijama, Zavod navodno finansijski može da izdrži samo do marta, zbog trenutnog duga od 200 miliona dinara.

Novosti

Prema rečima Jelene Ivanović iz Zavoda, puno je sličnih glasina na koje ne obraćaju pažnju. Ona navodi da Zavod ima programske, kadrovske i tehničke kapacitete kojima može da pokrije potrebe svih škola u Srbiji i da su njihovi udžbenici napisani po visokim standardima.

- Do sada smo objavili oko 400 miliona primeraka udžbenika, priručnika, monografija itd. i predstavljamo preduzeće od nacionalnog značaja - kaže naša sagovornica. - Podrška Zavodu je od interesa za državu iz više razloga. Preko nas, recimo, mogu da se obezbede svi udžbenici za redovno odvijanje nastave, s obzirom na to da privatni izdavači štampaju isključivo visokotiražne, isplative udžbenike za osnovne škole. Zahvaljujući Zavodu, država može da računa i na udžbenike za srednje škole, za decu sa posebnim potrebama, za ogledna odeljenja... Kao državni izdavač dužni smo i da obezbedimo udžbenike za pripadnike nacionalnih manjina.

Posebno mesto, prema rečima Ivanovićeve, zauzimaju udžbenici iz tzv. identitetskog paketa (srpski jezik i književnost, istorija, geografija, svet oko nas, likovna i muzička kultura) koji su stub opštedruštvenog interesa, zbog čega države posebno vode računa i za njih zadužuju javnog izdavača.

- Cene Zavodovih udžbenika su do trenutka uvođenja privatnih izdavača, bile u skladu sa kupovnom moći roditelja - dodaje Ivanović. - Roditelji svakodnevno zovu i pitaju zbog čega moraju da plaćaju skuplje udžbenike kada su postojali Zavodovi, jeftiniji. Konkurencija u oblasti udžbenika je pogrešno shvaćena i naopako u praksi primenjena. Zavod nije protiv konkurencije kvalitetom, ali upozoravamo da nelojalnim i neprincipijelnim potezima u nedovoljno uređenom ekonomskom i društvenom prostoru, ne treba da se guši javni izdavač.

NE UZIMAJU IZ BUDžETA

OD osnivanja, Zavod nikada nije bio korisnik budžetskih sredstava i nije primao dotacije iz javnih izvora, kaže Jelena Ivanović. U vreme kada je bio dominantan izdavač udžbenika, angažovao je više od 5.000 autora i tehničkih lica, sarađivao sa više od 100 knjižara i 30 distributera knjiga i udžbenika.

Pogledajte više