KRITIČAN MOŽE DA BUDE SVAKI DAN Doktor Janković o razbuktavanju korone i novim merama

Novosti online 05. 10. 2020. u 10:35

IMUNOLOG i član Kriznog štaba Srđa Jaković kaže da se kraj epidemije ne očekuje ove jeseni, dodajući da od svih nas zavisi koliko će sve trajati.

Foto Tanjug

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da modeli koji se prave kažu da za nekoliko nedelja korona može da se razbukti ukoliko se ne budemo pridržavali mera.

Od građana, kaže, zavisi koliki će biti porast.

-Kritičan je svaki dan kad možemo nešto da sprečimo, a to ne uradimo. Svaki put kad sprečimo, menjamo situaciju nabolje. Mi smo učesnici, a ne posmatrači-napominje imunolog.

Smatra da će čovek pobeiditi virus, odnosno da će doći do novog načina zajedničkog postojanja i prilagođavanja jedno na drugo.

-Može da nestane ako imamo vakcinu, ali sve to zahteva vreme. Za ovu jesen ne možemo očekivati kraj pandemije, ali moramo da se štitimo šta god da radimo-navodi Janković.

Maske obavezne i na otvorenom kao moguća mera

Ukoliko dođe do ubrzanog prenošenja virusa među ljudima, Srđa Janković ukazuje da će biti uvedeno obavezno nošenje maski na otvorenom.

-Svaki nezaštićen kontakt među ljudima je faktor rizika i zato maska ima svoj puni značaj-dodaje član Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, brojke su za sada relativno povoljne, ali ne ohrabruje što ih pojedini građani shvataju kao preterano dobre, pa se ne štite.

-Ovo će da potraje, a od nas zavisi koliko će da nas košta u ljudskim životima i zdravlju-naglašava Janković.

Kada je reč o vakcinaciji protiv gripa, Janković navodi da interesovanje raste iz godine u godinu i da je važno da se vakcinišu rizične grupe – hronični bolesnici, stariji građani, deca i trudnice.

Pogledajte više