UVEK NA STRANI POBEDNIKA: Kod Doboja obeležena godišnjica spašavanja savezničkih avijatičara

Lj. Đ.

04. 10. 2020. u 07:40

U BOLjANIĆU kod Doboja polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu gde je bio improvizovani aerodrom sa kojeg je spaseno 60 savezničkih avijatičara tokom 1944. i 1945. godine, juče je obeleženo 76 godina od operacije "Halijard", poznatije kao "Vazdušni most".

Foto arhiva

Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija. Pored njih, vence je položio i izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, predstavnici Ambasade SAD u BiH, kao i članovi Fondacije "Halijard".

- Posle 76 godina ovde smo, kao dokaz da se istina ne može sakriti, a istina je da su ovde u Boljaniću, uz podršku Jugoslovenske vojske u otadžbini, spaseni mnogi piloti - istakao je juče srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na obeležavanju 76 godina od operacije "Halijard".

PONOS Sa obeležavanja na Ozrenu kod Doboja

Foto Agencija SRNA

Dodik je naglasio da su Srbi uvek bili na strani pobednika i da su tada rizikovali svoje živote da bi spasli savezničke pilote.

- Ovo je bila najveća operacija spasavanja pilota na okupiranoj teritoriji - poručio je Dodik.

Obeležavanju su prisustvovali i ministri u Vladi RS, predstavnici ambasada stranih država u BiH, šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić, kao i delegacija grada Doboja. Nakon ceremonije polaganja venaca, potomcima porodica koje su spasavale američke i ostale savezničke pilote dodeljene su zahvalnice i otvorena izložba "Halijard misija".

Pogledajte više