NEKO GAJI OVCE, A JA LOPATARE: Mladi Perica Simeonović iz Jasikova kod Majdanpeka na farmi uzgaja posebnu vrstu papkara

V. ĐORĐEVIĆ

29. 09. 2020. u 14:00

PERICA Simeonović (32), iz majdanpečkog sela Jasikova, na svom imanju, površine osam hektara, nedaleko od mesta gde živi bavi se uzgojem - jelena lopatara!

Foto Privatna arhiva

- Odmalena se bavim lovom, pa sam tako i došao na ideju da otpočnem posao oko njihovog uzgoja - priča Perica za "Novosti". - Homolje je poznato po uzgoju ovaca, ali sam se ipak opredelio za lopatare. A, kakvi su zaista, koliko su divlji i nepoverljivi, najbolje svedoči to što, iako mogu da dostignu težinu i veću od 100 kilograma, za sve ove godine, koliko ih čuvam, nikada nisam uspeo da im priđem bliže od desetak metara.

Dođu, kaže Simeonović, na 10 do 15 metara od njega, i čekaju hranu, ali kada pokuša da im se približi, jeleni se odmah daju u beg.

- Takvi su oni - smeje se naš sagovornik. - Vrlo su oprezni, ali i širom sveta veoma traženi. U svakom slučaju, nijednog trenutka se nisam pokajao što sam počeo da ih uzgajam i čuvam.

Foto Privatna arhiva

Perica na svom imanju ima oko 20 odraslih jelena i još osam mladunaca. Planira, kaže, da dokupi još desetak hektara zemlje i tu počne, uporedo sa lopatarima, da se bavi i uzgojem - muflona!

- Zašto baš njih - kroz smeh kaže Perica. - Objašnjenje je jednostavno. Lopatari, tako je priroda to uredila, mogu da žive samo sa muflonima. I, zato sam i rešio da "uđem" i u tu priču.

Foto Privatna arhiva

Simeonović kaže da ima dozvolu za uzgoj i promet divljači, a plan mu je, veli, da ih uzgaja radi reprodukcije, za promet žive divljači, za farme, loviša...

- Reč je o životinjama koje su vrlo cenjene zbog kvalitetnog mesa - objašnjava Perica. - Znam da je zanimanje neobično, ali se, ako sve bude kako treba, i te kako isplati.

Važno je imati ideju, priča nam Simeonović, kao i volju za poslom. Posle toga, sledi veliki rad, nakon čega ni uspeh ne može da izostane.

- Videćemo šta će biti od svega - umereni je optimista Perica. - Nadam se najboljem. Ali, da ne žurim. Ipak je to posao kojim ne može svako da se bavi. Moje je da radim i budem strpljiv. A onda, siguran sam, ni uspeh neće izostati.

NAJBOLjE IZ SRBIJE

ŽIVOTNA i poslovna priča Perice Simeonovića, vrednog mladog čoveka, koji se iz Beča vratio na Homolje da bi u rodnom kraju pokrenuo ovaj jedinstveni posao, objavljena je i na zvaničnoj internet-prezentaciji predsednika Aleksandra Vučića. Na kategoriji "Najbolje iz Srbije" posetioci sajta mogu da se upoznaju sa uspešnim projektima i idejama pojedinaca iz cele Srbije. Tekstovi o uspešnim projektima, inovativnim idejama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, hrabrošću i požrtvovanošću zaslužili da budu predstavljeni, dostupni su od 25. septembra.

Foto Privatna arhiva

Pogledajte više