POD NADZOROM 23.000 POVRATNIKA SA PUTOVANJA: Sa mora stiglo 36 sumnjivih

B. R.

24. 09. 2020. u 18:57

TREĆI dan uzastopno raste broj inficiranih virusom korona - sa 30 zaraženih u ponedeljak juče smo "izbili" na 81, a od posledica kovida preminula je još jedna osoba.

Foto Tanjug

Na koronu su testirani uzorci 7.466 osoba, pa je tzv. Konov koeficijent zaražavanja opet iznad jedan odsto. Od 315 pacijenata koji se u bolnicama leče od kovida, 22 su na respiratorima. Pod zdravstvenim nadzorom je 23.000 ljudi, koji su se vratili u zemlju posle petka u 18 sati.

- Polovina ih je stigla iz Crne Gore - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. - U danu povratka 36 osoba je već imalo simptome virusa korona. Da nismo odradili nadzor i da su prošli neopaženo od 36, za nekoliko dana bilo bi 360, a onda za još nekoliko dana mnogo veći broj.

DALEKO OD ZATVARANjA ŠKOLA

- OD početka školske godine imamo oko 60 zaraženih učenika. Pre dva dana je ozdravio i poslednji student koji je imao kovid. To su dobri podaci - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da je trenutna situacija veoma daleko od zatvaranja škola ali i dodao da to treba shvatiti uslovno. - Da bi se tako nešto desilo, Krizni štab treba da kaže da raste broj inficiranih učenika, da je epidemiološka situacija u određenim regionima dramatična, a tada bi se određena regija izolovala i prešla na onlajn nastavu. Lj. B.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 36 sumnjivih na kovid poslato u kovid-ambulante.

- Već u prvim satima nakon zvaničnog početka rada sistema za zdravstveni nadzor imali smo oko 10 prijava u minutu. Građani koji su prošli proceduru naveli su da je jednostavna, a pruža sve informacije koje su od značaja. Više od dve trećine građana koji su se prijavili na nadzor vratilo se iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije i Turske.
Ministar Lončar apelovao je na sve građane da se ne opuštaju, da i dalje poštuju mere - maske, distancu i higijenu ruku:

- Zaboravite na slavlja i proslave, nije momenat za to. Vodite računa u prevozu - rekao je Lončar i dodao da je epidemiološka situacija u Srbiji jedna od najboljih u regionu i da se takav trend može očuvati samo striktnim poštovanjem protivepidemijskih mera.

- Među inficiranima je 67 zdravstvenih radnika, od kojih je dvoje na bolničkom lečenju - navodi ministar.

Pogledajte više