INTERVJU Pukovnik prof. dr Mirko Resan: Novi laseri skidaju i staračku dalekovidost

Ivana Kovačić 21. 09. 2020. u 12:05

AKO ste stariji od 21 godine, dalekovidi ste do plus četiri ili kratkovidi do minus 10, laserskom operacijom može sasvim da vam se "skine" dioptrija. Bitno je da su oči kao organ zdrave, da ne bolujete od dijabetesa ili nekog autoimunog oboljenja.

Arhiva Novosti

Pukovnik profesor dr Mirko Resan, oftalmolog Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije, u intervjuu, za "Novosti", kaže da je lasersko skidanje dioptrije veoma uspešno. U svetu se lasersko skidanje dioptrije radi 30 godina, a na ovoj klinici punih 13.

* Ko su kandidati za ovakav način poboljšanja vida?

- Svaka osoba starija od 21 godine kojoj se dioptrija na daljinu ne menja poslednjih godinu dana. Osim kratkovidosti i dalekovidosti radimo i operacije kod pacijenata sa astigmatizmom dioptrije do pet.

* Koje metode se koriste za izvođenje ove hirurgije?

- U cilju korekcije dioptrije na daljinu najčešće se primenjuju LASIK i PRK metoda. LASIK metoda ima širi indikacijski opseg, dok PRK metoda ima užu primenu i rezervisana je za tanje rožnjače. Naime, pre operacije svakom pacijentu se uradi detaljan očni pregled, u okviru koga je posebno značajno snimanje debljine rožnjače. Taj podatak je jako bitan da bi se znalo da li može da primeni ova hirurgija i ako može - da li LASIK ili PRK. Sam ekszimer laser, koji se koristi kod svih metoda, kada dejstvuje na rožnjaču on je tanji i menja njenu zakrivljenost. Tako koriguje postojeću dioptriju.

* Može li i tipična staračka dalekovidost da se reši laserom?

- I LASIK, i PRK metoda mogu da koriguju dioptriju na daljinu. Međutim, nedostatak ovih metoda je taj što se njima kod osobe starije od 45 godina ne može korigovati dioptrija na blizinu, tačnije staračka dalekovidost.

* Šta u tom slučaju može da se uradi?

- Da bi se rešio ovaj problem, konstruisan je ekzimer laser poslednje generacije "teneo", koji svojim dejstvom dovodi do takvog remodelovanja tkiva rožnjače da se u optičkom smislu postiže multifokalnost rožnjače odnosno osobi se u istom aktu može korigovati i dioptrija na daljinu i dioptrija na blizinu. Ta nova metoda zove se Supracor metoda. Ona je uspešna i bezbedna.

* Kakav rezultat se postiže?

- Njen efekat u smislu korekcije dioptrije na blizinu je takav da osoba odmah po završetku intervencije može da čita na blizinu bez naočara i najsitnija slova.

* Ima li kontraindikacija za lasersko skidanje dioptrije?

- Postoje očne i opšte kontraindikacije. U okviru preoperativnog pregleda potrebno je detaljno sagledati opštu i oftalmološku anamnezu svake osobe i naravno obaviti detaljan očni pregled. U sklopu te preoperativne procene određuje se kome se sme bezbedno uraditi ova hirurgija. Dakle, potrebno je sagledati o kojoj vrednosti dioptrije se radi, da slučajno ne prelazi indikacijski opseg, zatim da li je rožnjača dovoljno debela da bi se bezbedno uklonila postojeća dioptrija. Pored ovih činjenica vrlo je bitno isključiti postojanje keratokonusa, oboljenja rožnjače koje je glavna oftalmološka kontraindikacija. U kontraindikacije spadaju i prisustvo drugih očnih oboljenja na primer glaukoma, uveitisa...

* Koje hronične bolesti mogu da budu prepreka za primenu laserske hirurgije oka?

- To su pre svega šećerna bolest i sistemska autoimuna oboljenja.

* Postoji li, ipak, rizik od laserskog skidanja dioptrije?

- Dobrom preoperativnom procenom da li se osobi može bezbedno uraditi ova hirurgija i dobrom hirurškom veštinom rizici ove hirurgije su minimalni.

* Da li se na ovaj način korigovana dioptrija vremenom vraća?

- Kao najčešću neželjenu pojavu trebalo bi navesti da može da dođe do povratka dioptrije. To ne predstavlja ozbiljan problem, jer se može uspešno uraditi novi tretman.

Može li pacijent da očekuje da da će se nakon ove hirurgije vid vratiti u potpunosti?

- Rezultat ove hirurgije je sledeći - onoliko koliko je osoba oštro videla pre operacije sa naočarama, toliko će videti i posle operacije, ali bez naočara.

 
ZBOG KOVIDA ODLOŽENE INTERVENCIJE

Da li se lasersko skidanje dioptrije radi sad u vreme kovida?

- Klinika za očne bolesti Vojnomedicinske akademije u vreme epidemije radi samo sa urgentnim oftalmološkim pacijentima. To znači da je lasersko skidanje dioptrije na čekanju. Sve informacije o početku rada ovih tretmana moguće je saznati pozivanjem našeg kol-centra. Inače, cena intervencije je oko 100.000 dinara za oba oka.

Pogledajte više