APLIKACIJA BIRA BRANIOCA: Advokatska komora Srbije aktivirala je KOL centar za pružanje besplatne pravne pomoći

V.C.S.

14. 09. 2020. u 16:36

KOL centar Advokatske komore Srbije za besplatnu pravnu pomoć počeo je danas sa radom i dobio 18 poziva.

Arhiva VN

Preko njega će jedinice lokalne samouprave ubuduće upućivati sve odobrene zahteve za određivanje advokata po redosledu za pružanje besplatne pravne pomoći.

Kol centar, kako navode u Advokatskoj komori Srbije, isključivo koriste lokalne samouprave i nije namenjen za direktan kontakt sa građanima. Građani kojima je potreban pravni savet ili pomoć obraćaju se prethodno nadležnim službama u opštinama i gradovima. Pošto njihov zahtev bude odobren, ovlašćeno lice u lokalnoj samoupravi poziva Kol centar i daje neophodne podatke, među kojima su ime i prezime korisnika kojem je potreban advokat i organ pred kojim se vodi postupak. Operater Kol centra preko posebne aplikacije poziva advokate po redosledu, a zatim ovlašćenom licu u opštini daje obaveštenje o onom koji je prihvatio da pruži pomoć.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, kao što su osobe sa invaliditetom, raseljena lica, žrtve nasilja, azilanti, pripadnici LGBT populacije...

Ovaj zakon počeo je da se primenjuje pre godinu dana, 1. oktobra 2019, a samo za prvih pola godine broj tražilaca premašio je 15.000. Odobreno je 1.902 zahteva. Većini korisnika potrebnu pomoć pružile su nadležne službe u lokalnim samoupravama, dok je advokatima upućeno 416 korisnika.

U Registru pružalaca besplatne pravne pomoći i podrške na sajtu Ministarstva pravde registrovano je 150 jedinica lokalnih samouprava i više od 3.672 advokata koji pro bono pružaju pomoć. Pošto Zakon omogućava i besplatnu pravnu podršku, odnosno davanje informacije, popunjavanje formulara, sastavljanje javnobeležničke isprave i posredovanje u rešavanju sporova, u Registru su i pružaoci ovih usluga

Pogledajte više