KONJIČKA ČETA ČUVA RED 74 GODINE: U prestoničkoj jedinici, jedinoj u Srbiji, 43 policajca koristi 31 službeno grlo

Snježana Vidačković

13. 09. 2020. u 21:00

FILING, Sem, Kanan, Bokaž, Bili Džek, Dorijan, Gudijer, Arok, Flamingo, Santo - imena su deset konja od ukupno 31, koliko ih ima u Četi konjanika Specijalističkog bataljona Posebne jedinice policije Policijske brigade u Beogradu.

Foto Z. Jovanović

Veličanstvene, lepe i negovane policijske konje vidimo kada god su masovna okupljanja, utakmice, novogodišnje proslave... Srpska prestonica jedina je u zemlji koja ima svoje policajce konjanike, i to još od 1946. godine, čija jedinica je smeštena na dva i po hektara u Trebevićkoj ulici na Banovom brdu.

Prema rečima komandira Čete konjanika, majora policije Milana Miloševića, ova jedinica policije uglavnom služi kao preventivno sredstvo, a često se mogu videti i na patrolnim rejonima Kalemegdana, Ade Ciganlije, Košutnjaka, Zemunskog keja...
Ukupno 43 policijska službenika su konjanici. Kada se pojave među masom, to ima dobar psihološki efekat kod ljudi, pa se tako ne dešavaju neredi.

- Naša četa postoji od 1946. godine - priča, za "Novosti", komandir Milan Milošević. - Odnosno, ona je formirana 1945. godine, bila je u Zemunu na mestu današnje Kriminalističko-policijske akademije. Tu je bila vojna škola jahanja, a iste godine počela je izgradnja ovog objekta u Trebevićkoj ulici. Kada su završeni radovi, konji su prebačeni na ovu lokaciju.

Foto Z. Jovanović

Od našeg sagovornika saznajemo da je Beograd i u bivšoj Jugoslaviji bio jedan od malobrojnih gradova koji su imali svoje konjaničke čete. Osim glavnog grada, policijske konje imali su Ljubljana i Maribor, nakratko i Zagreb.

- Veoma je teško početi raditi sa konjima, mora postojati neki kontinuitet, tradicija i iskustvo. Neophodno je da se znanje prenosi s kolena na koleno - kaže Milošević.

DECA VOLE ŠKOLU JAHANjA

U SASTAVU Policijske brigade postoji Konjički klub  "Policajac", tako da vikendom sugrađani mogu da dođu u Trebevićku 12, tokom prepodnevnih časova, ako žele da jašu i vide neke od ovih lepih konja. Kako su nam rekli naši domaćini, posetilaca uvek ima, pogotovo roditelja sa decom.

REPORTERI "Novosti" prisustvovali su jutarnjem času jahanja, koji počinje u sedam časova. Deset konjanika prvo je zagrevalo životinje kasom, posle čega su usledile vežbe sa preprekama i gumenom loptom. Svi rekviziti služe za simulaciju situacija u kojima se konji mogu naći kada izađu na teren. Od pre dva meseca, beogradska Četa konjanika bogatija je za još devet konja, koji su kupljeni u Austriji.

Foto Z. Jovanović

- Trenutno imamo 31 službeno grlo, što je sasvim dovoljan broj za nesmetano obavljanje policijskih poslova. Pre dva meseca, nabavili smo devet konja iz Austrije, na kojima su se obučavali tamošnji policajci. Naši službenici ne jašu uvek na istim konjima, već ih menjaju. Što ih više menjaju, imaće više iskustva i naučiće da jašu bolje.

Mnogo vremena, ljubavi, pažnje i nege potrebno je ovim plemenitim i pametnim životinjama. Jedu seno, zob, dehidriranu hranu, jabuke, šargarepe. Poput ljudi, svaki od konja ima drugačiji karakter i temperament. Zbog toga, kada idu na teren, policajci uvek kombinuju da zajedno idu jedan mladi i jedan iskusni konj.

- Mladog konja treba obučavati od godinu dana do tri godine, u zavisnosti od njegove naravi. Sa mladim kopitarima prvo radimo ovde, posle čega iz izvodimo u Košutnjak, i to uvek sa starijim konjima koji su naviknuti na spoljni svet. Mi ih učimo da ne reaguju, šta god da se desi. Treniramo i u našem nastavnom centru na Makišu, gde palimo baklje i petarde, kako bismo naučili konje da se naviknu na to i da se ne plaše kada ih odvedemo na okupljanja i utakmice.

ZA ANĐELKU NIJE KASNO

DA nikad nije kasno za ostvarenje želja, govori nam primer Anđelke Laušević (41), koja je pre godinu i po dana postala konjanik, a do tada je više od deceniju radila kao policijski službenik u stanici.

- Svideo mi se način rada, svakodnevno treniranje. Takođe, kada se izlazi na teren, izdignuti ste od mase, imate drugačiji pogled na situaciju. Naravno, najveća motivacija su ljubav i druženje sa konjima. Ovde sam godinu i po dana, a u policiji ukupno 16 - kaže Anđelka.

BEOGRADSKA četa konjanika učestvuje na manifestacijama širom Srbije, a posećuju vrtiće i škole, kako bi se deca upoznala i družila sa konjima.
Nije lako postati policajac konjanik. Onaj ko završi policijsku obuku, mora da ima najmanje dve godine staža pre prijave za konjanika. Kandidat dolazi iz redovnog sastava policije...

VEŽBE Uobičajeni trening u brigadi, Foto Z. Jovanović

- Ljubav prema konjima i želja za ovim plemenitim poslom je presudna. Na razgovoru ih pitamo da li su imali iskustva sa ovim životinjama, da li se plaše. U roku od dve godine moraju da završe obuku za konjanika i tako postaju policajci - konjanici.

Pogledajte više