NIJE BILO UTAKMICE, NI DOGAĐAJA, A DA BRANA IZ SVILAJNCA NIJE IŠAO: Razlikuje se od drugih penzionera i otkriva čime se sada BAVI

Z. GLIGORIJEVIĆ 10. 09. 2020. u 20:00

NIJE bilo utakmice, događaja, ni manifestacije kojoj penzioner Brana Živković (69) iz Svilajnca nije prisustvovao.

Foto Privatna arhiva

Što zbog prikupljanja podataka za svoje knjige, što zbog izveštavanja za lokalni list.

Sada supruga, sin i kćerka idu u nabavku, a svakog dana mu kupuju i "Večernje novosti", jer, kaže, nije propustio da pročita nijedan broj od 1968. godine. Pored toga što ih čita, Brana iz njih iseca tekstove i slaže ih u album. Čita knjige, radi vežbe u svom dvorištu, a u pauzi sluša narodnu muziku. Veoma je aktivan i na društvenim mrežama, koje koristi za razgovor sa prijateljima iz zemlje i inostranstva.

- Najteže mi pada što više nema fudbalskih utakmica i ne mogu da idem na stadion "Bojača" u Svilajncu i na igralištu u svom rodnom selu Đurincu. Ali, situacija je veoma ozbiljna, pa moramo da budemo odgovorni i disciplinovani kao Kinezi, koji su nam mnogo pomogli u ovoj pošasti. Predaje nema. Pobedićemo kao naši solunci koji su pobedili u mnogo težim uslovima - kaže Brana i dodaje da pod vojničkom zaštitnom maskom i šatorskim krilom u dvorištu hrani vrapce, gugutke i divlje golubove.

Kad mu je teško, pošto je druženje sveo na minimum, s ponosom se seća svoje desete jubilarne izložbe koju je priredio u svom dvorištu u naselju Vračar, u kom je pre tri godine postavljena tabla sa natpisom ulice "Branino sokače" i koju je činilo 35 kolekcija.

- Najdraža mi je zbirka sa više od 1.000 sličica fudbalera klubova iz cele Jugoslavije, koje sam sakupljao od 1962. do 1967. godine. Ponosan sam i na srebrne novčiće iz doba kralja Petra, sedam bicikala, poljoprivredno oruđe koje mi je ostalo od predaka, ali i na propagandni materijal političara, koji sakupljam otkako je počelo višestranačje - nabraja Brana.

OBJAVIO PET KNjIGA

Ovaj marljiv Svilajnčanin, koji je dosada objavio pet knjiga, piše i monografiju o rodnom selu Đurincu. Da bi odagnao misli od trenutne situacije, gleda svoje raznovrsne kolekcije knjiga, slika, pisama, fotografija, razglednica, znački, markica, starog novca, sličica fudbalera...

Pogledajte više