RODITELJIMA PRETI PRIJAVA! Poslali dete zaraženo koronom u školu, slučaj treba svima da služi za nauk

A. Z. K. - Lj. B.

03. 09. 2020. u 09:42

TEK što je počela školska godina, virus korona pojavio se u beogradskoj OŠ "Braća Jerković" u Železniku. Oboleo je učenik trećeg razreda, a roditelji su ga u školu poslali iako su čekali rezultate testa. Naime, cela porodica testirala se 31. avgusta, ali je, iako rezultati nisu bili gotovi, dečak krenuo na nastavu.

Foto: P. Milošević

Ministarstvo prosvete protiv roditelja je podnelo prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja. U saopštenju koje je izdala direktorka OŠ "Braća Jerković" Violeta Marković, navodi se da su oni u utorak, nakon završetka nastave, dobili informaciju da je učenik trećeg razreda pozitivan na koronu i da je tog dana bio na nastavi.

- Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a đaci te grupe, kao i učiteljica, sve vreme su nosili zaštitne maske, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi, i poštovali su sve preporučene epidemiološke mere. Druga grupa istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili - navodi se u saopštenju.

Majka učenika obavestila je školu, a 31. avgusta cela porodica je bila testirana na virus korona. Majka je u svojoj pisanoj izjavi navela da su se testirali jer je ona zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Obavestili smo Gradski zavod za javno zdravlje, Školsku upravu Beograd i Ministarstvo prosvete. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje dobili smo uputstvo da se učenik mora javiti u kovid-ambulantu nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno, te da ne sme ići u školu 14 dana nakon dana testiranja. Nakon toga može se vratiti na nastavu, uz potvrdu lekara da je zdrav - piše u saopštenju.

Škola je dezinfikovana i sprovode se sve propisane mere. Roditelji su obavešteni i upozoreni, ukoliko postoji sumnja da je neko u porodici zaražen odmah o tome obaveste školu, a da mališani ne dolaze na nastavu 14 dana.

Reporteri "Novosti" posetili su juče Osnovnu školu "Braća Jerković" u Železniku. Roditelji koji su čekali svoje mališane nakon završetka časova, nisu čuli za slučaj deteta koje je dobilo pozitivan rezultat na testu na virus korona.

- Nisam čula da je neko zaražen, deca su sada krenula na nastavu i nemam neki strah da će se zaraziti od vršnjaka, jer mislim da virus možemo da "zakačimo" bilo gde. Mada, koliko sam primetila, deca nose maske i odgovorni su za svoj uzrast - ispričala nam je majka jednog prvaka.

Propisane epidemiološke mere u ovoj osmoletki se izuzetno poštuju. Mališani nose maske, sa velikog odmora ulaze u školu u manjim grupama. Na vratima su postavljene dezobarijere, obavezna je dezinfekcija ruku na ulazu, a ceo proces nadgleda neko od nastavnika.

Pogledajte više