GOJKOVIĆ: U kovid ambulantama 20 odsto pacijenata od broja od pre šest nedelja

Tanjug 30. 08. 2020. u 10:11

POKRAJINSKI sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da ne vidi opasnost od novog rasta broja zaraženih korona virusom, ali da je potrebno pridržavati se mera.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Gojković za RTS kaže da postoji potencijalni problem zbog polaska đaka u škole, ali smatra da će biti u očekivanim granicama, napominjući da sve zavisi od poštovanja mera – nošenja maski, pranja ruku i držanja distance.

- To jedni put kojim će se dodatno smanjiti broj zaraženih. Siguran sam da će đaci slušati sve preporuke i da će biti primer kako se treba ponašati, što je već slučaj sa decom koji idu u vrtiće - ističe Gojkovic.

Blagi rast broja obolelih na respiratorima, sa 36 na 40, Gojković ne vidi kao zabrinjavajući podatak budući da opada broj obolelih u bolnicama i novootkrivenih slučajeva.

Gojković je naveo da u Srbiji 641 pacijent leži u bolnicama i da kovid ambulante rade normalno.

- U odnosu na period od pre šest nedelja, imamo deset do 20 odsto pregleda koji smo imali tada, što je nije rezultat slabljenja virusa već odgovornog ponašanja građana - naglašava Gojković.

Navodi da kako koja bolnica bude izazila iz kovid sistema, pocece da prima nonkovid pacijente.

- Što se tiče Beograda cije je zdravstvo pretrpelo najveci udar od kovid bolnica ostale su samo Bežanijska kosa i Dragiša Mišovic. Kako se otpuštaju kovid pacijenti, posle dezinfekcije prostora, doci ce do povecanja broja nonkovid pacijenata - kaže Gojkovic.

Govoreći o nedavnom ublažavanju mera, Gojković navodi se od Kriznog štaba tražilo i veće popuštanje, ali, kako je istakao, bili su čvrsti u svojim odlukama.

Pogledajte više